Δ. Σταμενίτης: Τα Αγροβολταϊκά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας

Δ. Σταμενίτης: Τα Αγροβολταϊκά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας
Παρασκευή, 03/11/2023 - 08:33

Για τις νέες τεχνολογίες των ημιδιάφανων και εύκαμπτων φωτοβολταϊκών (φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς) που παράγει και ήδη εγκαθιστά στα ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια της, η εταιρεία Organic Electronic Technologies από τη Θεσσαλονίκη, ενημερώθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για τα Αγροβολταϊκά και συμμετείχε στις εργασίες του.

Ο κ Σταμενίτης ξεναγήθηκε στην Έκθεση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών & Αγροβολταικά, και συγκεκριμένα στη μικρογραφία του θερμοκηπίου που λειτουργεί με τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά στη Θέρμη Θεσσαλονίκης αλλά και στην ενεργειακά αυτόνομη «έξυπνη» στάση λεωφορείων.

Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν ουσιαστικά τον δρόμο προς το μέλλον και είναι ένα σημαντικό τμήμα των απαντήσεων απέναντι στο απειλητικό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, συμπληρώνοντας ότι σε αυτόν τον δρόμο η χώρα πλέον βαδίζει με ταχύ ρυθμό και στέρεα βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε ο Διονύσης Σταμενίτης, ο πρωτογενής τομέας είναι ένα πεδίο που έχει τεράστια περιθώρια εφαρμογής των πρακτικών για παραγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Ειδικότερα, μίλησε για τα οφέλη της εφαρμογής των Αγροβολταϊκών, η τεχνολογία των οποίων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, στη μείωση του κόστους παραγωγής καθώς επίσης και στην υιοθέτηση νέων μεθόδων και πρακτικών φιλικότερων προς το περιβάλλον. Στόχοι που συνδυάζονται και με τα ορόσημα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα ζητήματα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου.

Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης εστίασε σε ένα ακόμη μείζον ζήτημα, το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν είναι άλλο από την απώλεια αγροτικών εκτάσεων και φυσικών περιοχών προς όφελος των ηλιακών πάρκων, τονίζοντας ότι η διπλή και τριπλή χρήση της γης που προσφέρει η τεχνολογία των αγροβολταϊκών μπορεί πράγματι να δώσει λύση. Ενώ επίσης, σημείωσε ότι η εφαρμογή αγροβολταϊκών προσφέρει λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που εγείρονται τα τελευταία χρόνια, όπως η αποδοτικότητα της γης και η απόδοση των καλλιεργειών, η ορθολογικότερη κατανάλωση του νερού, η διάβρωση των εδαφών, αλλά και η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών.

PHOTOVOLTAIC_STAMENITIS_KYRIAZOPOULOS_HATZIPARADEISIS_LOGOTHETIDIS.jpg

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης επισήμανε ότι στο Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι νέες τεχνολογίες των ημιδιάφανων και εύκαμπτων φωτοβολταϊκών που παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία με την εγκατάστασή τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε ανοιχτές καλλιέργειες, δίνουν τη δυνατότητα τριπλής χρήση της γης και των πόρων: δηλαδή παράγουν ενέργεια, αυξάνουν την παραγωγή, και ελαττώνουν τη χρήση νερού.

Στην κεντρική εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο για τα Αγροβολταϊκά που πραγματοποιήθηκε στο Divani Caravel στην Αθήνα, ο κ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε στην παγκόσμια ζήτηση για πράσινη ενέργεια τονίζοντας μεταξύ άλλων «ότι το 2022 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε τα 220 GW, ενώ το 2032 αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 TW, και το 2050 προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίου, να φθάσει τα 76 TW. Αυτό σημαίνει ότι τα συμβατικά φωτοβολταϊκά θα πρέπει να καλύπτουν 18 φορές και 270 φορές, αντίστοιχα μεγαλύτερη επιφάνεια γης απ’ ότι σήμερα, το οποίο βέβαια γίνεται σε βάρος της παραγωγής τροφής! Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα για την άμεση χρήση και εγκατάσταση στα θερμοκήπια αλλά και στις ανοιχτές καλλιέργειες, των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς προκειμένου να περιοριστεί η χρήση γης, να αυξηθεί η παραγωγή της καλλιέργειας και να εξοικονομηθούν ζωτικοί πόροι όπως είναι το νερό».

logothetidis_athanasiadou_greenhouse.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις 03/11/2023 - 09:12