Τερνα Ενεργειακή: Εντός του 2024 η έναρξη κατασκευής των φωτοβολταϊκών σε Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη

Τερνα Ενεργειακή: Εντός του 2024 η έναρξη κατασκευής των φωτοβολταϊκών σε Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη
Πέμπτη, 02/11/2023 - 06:39

Στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευής τους βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε χθες αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 87,5% το εννεάμηνο του 2023. Ανακοίνωσε πως ο όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Ακόμη, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ συνεχίζουν να εξετάζονται κατά περίπτωση και με βάση τις συνθήκες τις αγοράς νέα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Πριν λίγες ημέρες, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενημερώνοντας αναλυτές αναφερόμενη στις προοπτικές της εταιρείας και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χαρτοφυλακίου της τόνιζε μεταξύ άλλων πως τα αιολικά πάρκα της διαθέτουν συντελεστές φόρτισης που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της αγοράς.Η συντριπτική πλειονότητα της τρέχουσας λειτουργικής δυναμικότητας στην Ελλάδα διαθέτει μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς, ενώ η υπολειπόμενη διάρκεια ζωής των PPAs υπερβαίνει τα 15 χρόνια.

Στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευής τους βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τα οποία εκδίδονται σταδιακά οι τελικές άδειες σύνδεσης στο δίκτυο, η εταιρεία θα μπορούσε να εκκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες ανάλογα με την επενδυτική ιεράρχηση κάθε έργου ακόμα και στο τέλος του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/11/2023 - 08:04