Ερχονται διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες

Ερχονται διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες
Πέμπτη, 19/10/2023 - 06:14

Χθες υπεγράφη από το ΥΠΕΝ η νέα υπουργική απόφαση που προσδιορίζει τους όρους του διαγωνισμού για την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης, με σημαντικά μειωμένη ωστόσο την επενδυτική ενίσχυση.

Με την εγκατάσταση μεμονωμένων μπαταριών αλλά και διαγωνισμούς από τη ΡΑΑΕΥ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου και να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη διείσδυση των ΑΠΕ.

Χθες υπεγράφη από το ΥΠΕΝ η νέα υπουργική απόφαση που προσδιορίζει τους όρους του διαγωνισμού για την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης, με σημαντικά μειωμένη ωστόσο την επενδυτική ενίσχυση, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης κατά το ήμισυ σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό θα εξασφαλίσει πόρους για την επιδότηση περισσότερων έργων. Η μειωμένη ενίσχυση θα ισχύσει και στους δύο διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν έως το τέλος του έτους με τον πρώτο να προκηρύσσεται κατά πάσα πιθανότητα εντός της επόμενης εβδομάδας από τη ΡΑΑΕΥ. Ετσι και οι δύο διαγωνισμοί θα είναι 300+400 MW και θα με την ενίσχυση στα 100.000 ευρώ/MW.

Η ενσωμάτωση στο ενεργειακό σύστημα συστημάτων αποθήκευσης ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ταχύτερη εισαγωγή των φωτοβολταϊκών αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στρατηγικής του υπουργείου για την ενίσχυση των ΑΠΕ. Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, «πρέπει να δημιουργηθούν σχήματα που αυτοτελώς θα επιτρέπουν την ταχύτερη εισαγωγή των φωτοβολταϊκών στην αγορά και για να γίνει αυτό απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις στην αποθήκευση».

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Προσανατολίζεται στη διενέργεια εντός του 2024 διαγωνισμών από τη ΡΑΑΕΥ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Οι διαγωνισμοί θα αφορούν το ύψος της ταρίφας με την οποία θα αποζημιώνονται τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα εμπεριέχεται δέσμευση ότι τα συγκεκριμένα πάρκα δεν θα υφίστανται υποχρεωτικές περικοπές όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας. Παράλληλα θα προβλέπεται συγκεκριμένο - σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την έργων και απόκτησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ ώστε να επιταχυνθεί η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και να ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα μέσω των μπαταριών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η διενέργεια διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες έχει προβλεφθεί και στο ΕΣΕΚκατ΄αρχήν για 200 MW. Ωστόσο στο τελευταίο σχέδιο του ΕΣΕΚ που έχει δει το φως της δημοσιότητας προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν 1000MW φωτοβολταϊκά με μπαταρίες.

Σημειώνεται ότι ο κατειλημμένος ηλεκτρικός χώρος από εν λειτουργία σταθμούς ΑΠΕ και σταθμούς που διαθέτουν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης το 2022 έφθασε στα 23,4GW και αν δεν υπάρξει άμεσα αποθήκευση ενέργειας δεν μπορεί να συνεχιστεί η διείσδυση των ΑΠΕ.