Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Μεγάλες εταιρίες από το εξωτερικό χαρτογραφούν την αγορά

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Μεγάλες εταιρίες από το εξωτερικό χαρτογραφούν την αγορά
Πέμπτη, 19/10/2023 - 10:13

Πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας πως μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει παραδοθεί το εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Στόχος να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι απαραίτητες δράσεις για να φτάσουμε στο στόχο που έχει τεθεί στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Δηλαδή, η εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων να ανέλθει σε 1,9 GW έως το 2030.

Από την άλλη πλευρά σημαντικό ζήτημα είναι εκείνο των προμηθειών. Δηλαδή πώς θα δημιουργηθεί μια εφοδιαστική αλυσίδα που θα στηρίξει τα έργα(ναυπηγεία, καλώδια, κλπ).

Υπενθυμίζεται πως η Norwegian offshore Wind και η Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας συμφώνησαν πριν λίγους μήνες να συνεργαστούν για τη χαρτογράφηση της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στη χαρτογράφηση των λιμένων στην Ελλάδα που είναι σε θέση να παραδίδουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η Norwegian Offshore Wind αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Δοκιμών Θαλάσσιας Ενέργειας (METCentre) στο Haugesund όπου και εγκαταστάθηκε η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια στον κόσμο ήδη το 2009 και λειτουργεί ακόμα και σήμερα.

Να σημειωθεί πως αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι εταιριών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, επιδιώκοντας συναντήσεις με φορείς, ώστε να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα της πραγματικότητας στη χώρα μας. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρίες είναι και η Virya Energy, που γνωρίζει βέβαια την ελληνική αγορά. Διαθέτει στην Εύβοια ένα αιολικό πάρκο ισχύος 244,8 MW. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2019 από τον Όμιλο Colruyt και τον πλειοψηφικό μέτοχο Korys και λειτουργεί επί του παρόντος πάνω από 1,2 GW ενεργειακής παραγωγικής ικανότητας διεθνώς.

Τα επόμενα βήματα για τα υπεράκτια

Την ίδια ώρα ενώ γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, στη συνέχεια θα υπάρχει μια διαδικασία τυπική που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Καταρχάς θα πρέπει να υποβληθεί το σχέδιο στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και θα ακολουθήσει προφανώς διαβούλευση. Επομένως, θα υπάρξουν καθυστερήσεις μέχρι να υπογραφεί η ΚΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μελέτες του ΑΔΜΗΕ που αφορούν τη διασυνδεσιμότητα των έργων(χωρητικότητα, χρονοδιάγραμμα) έχουν υποβληθεί, ενώ έχει κλείσει και το θέμα με το ΓΕΕΘΑ.