Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος: Ενίσχυση της αξιοποίησης των μονάδων ΑΠΕ και ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης

Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος: Ενίσχυση της αξιοποίησης των μονάδων ΑΠΕ και ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης
Τετάρτη, 11/10/2023 - 11:35

Ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ με επίκεντρο την διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης δρομολογεί η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού στη Ροδόπη, ισχύος 14MW, μέσω επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ ο οποίος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας σε ηλεκτρική ενέργεια ήδη από το τέλος του 2024.

Παράλληλα, η εταιρεία, σύμφωνα με όσα επεσήμανε εχθές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KEBE, 'Αγις Κοθάλης στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, απέκτησε από η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) τέσσερις άδειες για μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 386,4 MW και ωφέλιμης χωρητικότητας 762,9 MWh. Μέσω της χρήσης των συγκεκριμένων αδειών, η ΚΕΒΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αξιοποίησης των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Επιπλέον, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της διατηρεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ συνολικής ισχύος 135 MW εκ των οποίων 19,5 MW είναι σε λειτουργία, 14 MW έχουν όρους σύνδεσης και 69 MW είναι σε ώριμο στάδιο.

Ο κ. Κοθάλης χαρακτήρισε το 2023 χρονιά ορόσημο για την εταιρεία. Όπως τόνισε ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος ερευνητικών έργων που στόχο είχαν την βελτιστοποίηση των εργασιών αλλά και την παραγωγή νέων προϊόντων δόμησης συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, ολοκληρώθηκαν μικρότερα επενδυτικά έργα που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας. Τέτοια έργα ήταν η επένδυση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στη μονάδα παραγωγής παλετών που χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα και η επένδυση ύψους 700.000 ευρώ για την εγκατάσταση και αποθήκευση υγραερίου LPG, δυναμικότητας 600 m3.

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος έως το 2030 κατά 69% για τα κεραμίδια και 65% για τα τούβλα, σε σύγκριση με το 1990 ως έτος αναφοράς, ενώ έχουμε ήδη πετύχει μείωση της τάξης του 47% και 41% αντίστοιχα» ανέφερε ο κ. Κοθάλης και συμπλήρωσε: «Για να το πετύχουμε αυτό επενδύουμε σε ερευνητικά έργα και δράσεις που στόχο έχουν τη καταγραφή, μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση όλων των εργασιών μας με απώτερο στόχο να αυξήσουμε την ενεργειακή μας απόδοση σε όλες μας τις εργασίες».

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει ένα σημαντικό portfolio με έργα που έχουν στο επίκεντρό τους τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επενδύει συστηματικά στην έρευνα και ανάπτυξη με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στο ίδιο πλαίσιο, ερευνά τις τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο με πρώτο στόχο έως το 2030 να έχει ήδη αντικαταστήσει το 30%

Το 2022 η ΚΕΒΕ κατέγραψε κύκλο εργασιών 47,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,6% σε σχέση με το 2021. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν στα 8,5 εκατ. ευρώ από 9,3 εκατ. ευρώ το 2021, άμεσα επηρεαζόμενα από την ραγδαία άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 . Η αύξηση των πωλήσεων αποδίδεται στην συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική της ΚΕΒΕ στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στη διατήρηση των μακροχρόνιων σχέσεων με τους υπάρχοντες πελάτες που ανέρχονται σε περισσότερους από 1.400, καθώς και στην ανεύρεση νέων πελατών για την περεταίρω διεύρυνση του πελατολογίου της. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο παραγωγής, το 2022 το 40% του όγκου των προϊόντων διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω τον ηγετικό ρόλο της ΚΕΒΕ στη χώρα, κατέχοντας μερίδιο αγοράς της τάξεως του 60% και παρέχοντας λύσεις υψηλής δομικής αξίας, που διατηρούν παράλληλα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και συμβάλλουν στη πράσινη μετάβαση.

Το 53% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από την προμήθεια προϊόντων σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως μεταξύ άλλων στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Κίνα, την Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σουηδία, τη Ν. Κορέα, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία κ.ά.. Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 προστέθηκαν η Γερμανία, το Μαρόκο, το Κουρασάο και η Ολλανδία.

Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας παράγει και διαθέτει στην εγχώρια και διεθνή αγορά άριστης ποιότητας, αξιόπιστα και καινοτόμα δομικά κεραμικά προϊόντα και σχετικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας μία παράδοση 90 ετών στο χώρο της κεραμοποιίας. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη, που εκτείνεται σε ιδιόκτητο χώρο 235.000 τ.μ. στη Νέα Σάντα Κιλκίς, με ετήσια δυναμικότητα 700.000 τόνων τούβλων και 75.000.000 τεμαχίων κεραμιδιών και αξεσουάρ στέγης. Παράλληλα, η ΚΕΒΕ επενδύει συνεχώς στο εργατικό δυναμικό, το οποίο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας σημειώνει αύξηση κατά 50%, διατηρώντας σήμερα 170 θέσεις εργασίας.