ΕΛΕΤΑΕΝ: Προς όφελος των καταναλωτών το ισορροπημένο μείγμα ΑΠΕ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Προς όφελος των καταναλωτών το ισορροπημένο μείγμα ΑΠΕ
Τετάρτη, 13/09/2023 - 06:31

Μεγάλη επιβράδυνση στα αιολικά μετά το 2026 φέρνει το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αν δεν αυξηθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030.

Την επισήμανση αυτή κάνει η ΕΛΕΤΑΕΝ σε υπόμνημά της προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ με αφορμή το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ. Κάνει λόγο για μειωμένο στόχο και ανισορροπία στο μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ σημειώνοντας ότι ένα ισορροπημένο μείγμα οδηγεί σε πιο ομαλή κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας και συμβάλλει ώστε η χώρα να γίνει εξαγωγός πράσινης ενέργειας.

Την ώρα που η συνολική αιολική ισχύς θα αγγίξει τα GW εντός της επόμενης τριετίας, ο στόχος των 7,6 GW το 2030 «ταιριάζει με σενάριο μεγάλης επιβράδυνσης μετά το 2026 το οποίο δεν αναμένεται και φυσικά δεν είναι ευκταίο» τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Ειδικότερα, σημειώνει, με βάση τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα, όσα κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή ή είναι σε φάση συμβολαιοποίησης ή έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας.

Επομένως ο προτεινόμενος στόχος για τα χερσαία αιολικά που περιλαμβάνεται στο συνοπτικό κείμενο (7,6 GW το 2030), ταιριάζει με ένα σενάριο μεγάλης επιβράδυνσης μετά το 2026 το οποίο δεν αναμένεται και φυσικά δεν είναι ευκταίο.

Όπως αναφέρει ο εξαιρετικά μειωμένος στόχος για τα χερσαία αιολικά πάρκα είναι ένα από τα βασικά ελλείμματα του σχεδίου, το οποίο θεωρεί ότι γενικότερα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ πρέπει να περιλαμβάνει σαφώς πιο αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα και πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών-υδροηλεκτρικών. Η αναγκαιότητα αυτή έχει τεκμηριωθεί από διαδοχικές μελέτες που έχουν παρουσιαστεί σε ειδικές εκδηλώσεις κατά το προηγούμενο διάστημα. Εάν θεωρηθεί ότι τα αιολικά είναι εγκατεστημένα μόνο στην στεριά, ο κατάλληλος συνδυασμός αντιστοιχεί σε περίπου 40% φωτοβολταϊκά και 60% αιολικά.

Το ισορροπημένο μείγμα αιολικών- φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ:

Οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ώρο. Για αυτό συνιστά το πρώτο μέτρο ενεργειακής στρατηγικής για την ελαχιστοποίηση των περικοπών πράσινης ενέργειας, την μείωση των αναγκών αποθήκευσης και την μεγαλύτερη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Επιπλέον συνάδει με τη στρατηγική να καταστεί η χώρα εξαγωγός πράσινης ενέργειας. Η Ελλάδα έχει πλουσιότερο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες της περιοχής οι οποίες αναμένεται να επιδιώξουν τους ενεργειακούς τους στόχους στηριζόμενες κυρίως στην ηλιακή ενέργεια.

Έτσι τις ώρες εκτός μεσημεριού, που η Ελλάδα (εάν αναπτύξει το αιολικό της δυναμικό) θα παράγει πολλή αιολική ενέργεια, η ενέργεια αυτή θα είναι πολύτιμη και θα μπορεί να την εξάγει αποφεύγοντας τις μεσημεριανές ώρες που όλα τα δίκτυα της περιοχής θα είναι ή θα τείνουν στον κορεσμό και οι γειτονικές χώρες θα έχουν πλεόνασμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ για τις ΑΠΕ προτείνεται η εγκατεστημένη ισχύς τους να φτάσει έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας στα 23,5 GW (γιγαβάτ) προσθέτοντας επιπλέον 11 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε όσα λειτουργούν σήμερα. Οσον αφορά τις τεχνολογίες γίνεται μια ανακατανομή των επενδύσεων συγκριτικά με το αρχικό draft του ΕΣΕΚ του περασμένου Ιανουαρίου. Ειδικότερα, από τα 23,5 GW τα 9,5 GW θα πρέπει να είναι χερσαία αιολικά πάρκα (από 7,1 GW) εκ των οποίων το 1,9 GW θαλάσσια αιολικά (από 2,7 GW). Αλλα 13,4 GW αφορούν ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων (από 14,1 GW) και 0,6 GW άλλες ΑΠΕ. Για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας προτείνεται η εγκατάσταση 5,3 GW εκ των οποίων 3,1 GW μπαταρίες και 2,2 GW αντλησιοταμίευση. Στο πρώτο κείμενο που είχε παρουσιαστεί η αναγκαία αποθήκευση για το 2030 έφτανε στα 8,1 GW εκ των οποίων 5,6 GW μπαταρίες και 2,5 GW αντλησιοταμίευση.