Θέμα ημερών η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη Πελοπόννησο

Θέμα ημερών η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη Πελοπόννησο
Τετάρτη, 13/09/2023 - 06:42

Πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να έχει πολλά επεισόδια και να υπάρχει ενδεχομένως προσφυγή επενδυτών στη δικαιοσύνη.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη ρυθμιστική αρχή αποβλήτων ενέργειας και υδάτων -και το οποίο έχει αναλυθεί διεξοδικά από το iEnergeia.gr- είναι το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή των αιτήσεων φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο, τον Οκτώβριο του 2022. Από τότε έγιναν καταγγελίες και η υπόθεση έφτασε στη ρυθμιστική αρχή αποβλήτων ενέργειας και υδάτων, η οποία έχει ήδη εξετάσει τόσο το πόρισμα του ΔΕΔΔΗΕ όσο και τις παρατηρήσεις του πραγματογνώμονα που όρισε η ρυθμιστική αρχή.

Μεταξύ των συμπερασμάτων του πραγματογνώμονα είναι πως δεν είχαν εκτελεστεί δοκιμές αντοχής του πληροφοριακού συστήματος σε «επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας και σε επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας». Επίσης χαρακτηρίζει προφανή έλλειψη που δυσκόλεψε την έρευνα την αδυναμία λήψης όλων των αρχείων καταγραφών. Ακόμα σημειώνει πως δεν είχε ληφθεί μέριμνα να απαγορευτεί η πρόσβαση από τρίτες χώρες ή έστω από χώρες με εγνωσμένα ζητήματα εκτέλεσης μαζικών κυβερνοεπιθέσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες οι απαντήσεις του πραγματογνώμονα έχουν τεθεί υπόψη του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος απάντησε και είναι σειρά πλέον της ρυθμιστικής αρχής να στείλει την απάντηση της στο υπουργείο Ενέργειας, το οποίο θα κρίνει την τύχη του διαγωνισμού. Θα είναι δηλαδή σύμφωνα με εκτιμήσεις θέμα πολιτικής απόφασης τι λύση θα ακολουθηθεί.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να έχει πολλά επεισόδια και να υπάρχει ενδεχομένως προσφυγή επενδυτών στη δικαιοσύνη. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αβεβαιότητα για τα συγκεκριμένα έργα παραμένει και βέβαια αξίζει να επισημανθεί πως πρόκειται για έργα που έχουν κατατεθεί εγγυητικές επιστολές.