Συμφωνία ENEL-INPEX για την πώληση του 50% της ENEL GREEN POWER στην Αυστραλία

Συμφωνία ENEL-INPEX για την πώληση του 50% της ENEL GREEN POWER στην Αυστραλία
Πέμπτη, 13/07/2023 - 09:55

Η συμφωνία είναι στα πλαίσια του τρέχοντος Στρατηγικού Σχεδίου της Enel, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή του συνεργασίες σε ορισμένες επιχειρήσεις και γεωγραφικές περιοχές για την ενίσχυσή της και αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο περίπου 87 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023

Η Enel S.p.A. ("Enel"), ενεργώντας μέσω της θυγατρικής Enel Green Power S.p.A. (“EGP”), υπέγραψε συμφωνία με την INPEX Corporation (“INPEX”), για την πώληση του 50% της Enel Green Power Australia Pty Ltd και Enel Green Power Australia Trust (μαζί «Enel Green Power Australia» ή «EGPA»), έναντι συνολικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 140 εκατ. ευρώ χρέος.

Με το κλείσιμο της συναλλαγής, η EGP και η INPEX αναμένεται να ελέγχουν από κοινού την EGPA, επιβλέποντας το τρέχον χαρτοφυλάκιο παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της εταιρείας, και συνεχίζοντας την ανάπτυξη του έργου της με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος. Γεγονός που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της ενεργειακής μετάβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστραλία, επιταχύνοντας με τη συμβολή της στην επίτευξη του καθαρού μηδενικού στόχου της χώρας.

Η συνολική συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο περίπου 87 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023 στα συνήθη και αναφερόμενα EBITDA του Ομίλου 2023.

Επιπλέον, η συμφωνία αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο ενοποιημένο καθαρό χρέος του Ομίλου ύψους περίπου 145 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το μερίδιο 50% που πωλήθηκε από την EGP που θα λογιστικοποιηθεί το 2023, οπότε το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει περίπου 203 εκατ. ευρώ ως καθαρό χρέος που αποενοποιείται το 2022, αφού η EGPA είχε ήδη αναφερθεί ως «κρατούμενη προς πώληση».

Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της πώλησης υπόκειται σε ορισμένους όρους (συνήθεις για τέτοιου είδους συναλλαγές), συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Αναθεώρησης Ξένων Επενδύσεων και το αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η EGPA λειτουργεί σήμερα 3 μονάδες συνολικής ισχύος 310 MW εγκατεστημένης μεικτής ισχύος που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια καθώς και ένα αιολικό έργο 76 MW υπό κατασκευή και ένα ηλιακό έργο ισχύος 93 MW σε εκτέλεση. Παράλληλα αναπτύσσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών, αποθήκευσης και υβριδικών έργων σε όλη την Αυστραλία επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε καινοτόμες λύσεις στο πλαίσιο των λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της.