Ρυθμιστικό πλαίσιο για τους σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης

Ρυθμιστικό πλαίσιο για τους σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης
Τετάρτη, 05/07/2023 - 14:40

Ερμηνεία και εφαρμογή της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020, «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» αναφορικά με τους σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο

Ο Κλάδος Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ως Φορέας Αδειοδότησης δυνάμει των οριζομένων στο άρθρο 20 παρ. 2 του ν. 4685/2020, σε άσκηση των κατ’ άρθρα 13 και 30 παρ. 4 του ν. 4001/2011 αρμοδιοτήτων της, παρέχει τις ακόλουθες ερμηνευτικές κατευθύνσεις και οδηγίες, προκειμένου για την ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή των οριζομένων στη διάταξη της παρ. 11Β του άρθρου 10 «Ορισμοί» του ν. 4685/2020, όπως ισχύει, αναφορικά με την έννοια των «Σταθμών παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, ως«σταθμός παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο»νοείται «ο Σταθμός παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που συνδέεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και περιλαμβάνει διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένες κατάντη του μετρητή, ο οποίος έχει δυνατότητα να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια, την οποία απορροφά από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται, σύμφωνα με το άρθρο 19Α».

Η ανωτέρω διάταξη, όπως και η διάταξη της παρ. 11Α του ίδιου άρθρου, αποσκοπεί στη διάκριση των σταθμών παραγωγής ΑΠΕ / ΣΗΘΥΑ που ενσωματώνουν διατάξεις αποθήκευσης στη βάση της δυνατότητάς τους να απορροφούν ενέργεια από το Δίκτυο / Σύστημα. Το εν λόγω κριτήριο έχει καθοριστική σημασία για τη διάγνωση της αποδοτικής λειτουργίας και συμμετοχής στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας και, επομένως, είναι κρίσιμο για τη διάγνωση της επιλεξιμότητάς τους για υπαγωγή σε πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης.

Ειδικότερα, στους Σταθμούς της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 χορηγείταιΒεβαίωση Ειδικών Έργωνκαι εφαρμόζεται, ως προς τη λειτουργία τους, το καθεστώςτου άρθρου 19Ατου ν. 4685/2020.Αναλυτικότερα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι εν λόγω σταθμοί(α) συμμετέχουν στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016, (β) δεν επιτρέπεται να συνάπτουν Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης του ν. 4414/2016 και (γ) υπόκεινται σε περιορισμό ως προς τη συνολική Μέγιστη Ισχύ Έγχυσης του Σταθμού.

Συνεπώς, οι εν λόγω σταθμοί αποτελούν διακριτή και ιδιαίτερη κατηγορία σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, δεδομένου ότι οι εν λόγω σταθμοίapriori αποκλείονται από τη λήψη κρατικής ενίσχυσης, ενώ επιπλέον προβλέπεται ότι συμμετέχουν στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της υποβολής, αφενός προσφορών έγχυσης ενέργειας, αφετέρου δηλώσεων φορτίου στην περίπτωση φόρτισης από το δίκτυο. Η διαφορετική αντιμετώπιση των εν λόγω Σταθμών, σε σχέση με τους Σταθμούς της παρ. 11Α του ιδίου άρθρου, έγκειται στο ότι η εγχεόμενη στο δίκτυο ενέργεια δεν αποδεικνύεται ότι προέρχεται καθ’ ολοκληρίαν από την πρωτογενή πηγή ΑΠΕ / ΣΗΘΥΑ, αλλά δύναται να προέρχεται από την ενέργεια που έχουν αποθηκεύσει, κατόπιν απορρόφησής της από το Σύστημα ή το Δίκτυο, στο οποίο συνδέονται. Συνεπώς, η εγχεόμενη αποθηκευμένη ενέργεια, κατά το μέρος αυτής που προέρχεται από την απορροφηθείσα ενέργεια από το Σύστημα / Δίκτυο, συντίθεται και από μη-ΑΠΕ ενέργεια.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Αρχή εξουσιοδοτείται να καθορίζει περαιτέρω ειδικούς όρους λειτουργίας αυτών των σταθμών στη σχετική Βεβαίωση Ειδικών Έργων σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ. 19Α του Νόμου.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν λόγω Σταθμοί δεν συμμετέχουν σε σχήμα κρατικής ενίσχυσης και ότι η ειδοποιός διαφορά τους –έναντι των λοιπών Σταθμών ΑΠΕ / ΣΗΘΗΑ αλλά και των Σταθμών της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020– δεν ερείδεται στην πρωτογενή πηγή ενέργειας, ήτοι την τεχνολογία ΑΠΕ, αλλά συνίσταται στην ενσωμάτωση διατάξεων αποθήκευσης με δυνατότητα απορρόφησης από το Σύστημα / Δίκτυο, διευκρινίζεται ότι η εκδιδόμενη Βεβαίωση Ειδικών Έργων, στην περίπτωση των Σταθμών της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020, δύναται να αφορά σε έργα που ενδέχεται να αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες ΑΠΕ, εφόσονπεριλαμβάνουν διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατάντη του μετρητή .

Σε υλοποίηση απόφασης της από 6 Απριλίου 2023 Ολομέλειας της ΡΑΕ.