Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις
Πέμπτη, 22/06/2023 - 06:39

Το φθινόπωρο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις.

Η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας 2GW αναμένεται να αποτελέσει το στήριγμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες αλλά και σε λίγο καιρό στις επιχειρήσεις.

Το φθινόπωρο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως έχουμε αναφέρει υπάρχει σκέψη το επόμενο διάστημα να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα κάνουν zero feed-in.

Ο κ. Νικόλαος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο Athens Energy Summit, σημείωσε πως σύντομα θα βγει πρόσκληση προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, ενώ επίκειται η πρόσθετη χρηματοδότηση Repowering Eu, 800 εκατ. ευρώ, μόνο για τον τομέα της πράσινης μετάβασης που θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν, ήδη, υπογραφεί 178 δανειακές συμβάσεις μεταξύ εταιρειών και των τραπεζών, στον ένα χρόνο παρουσίας του προγράμματος, με 89 από αυτές να αφορούν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, προϋπολογισμού 2,7 δισ.

Παράλληλα, σημείωσε πως 30,5 δισ. ευρώ έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026, με το 38% από αυτά να προορίζονται για τον τομέα της πράσινης μετάβασης και το 20% για την ψηφιακή οικονομία. Κατά τον ίδιο, από αυτά τα 30,5 δισ. έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ήδη 11,1 δις ευρώ, σε λιγότερο από 18 μήνες, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,1% του ΑΕΠ.