Το ελληνικό σούπερ μάρκετ που «πρασινίζει»

Το ελληνικό σούπερ μάρκετ που «πρασινίζει»
Τετάρτη, 31/05/2023 - 07:10

Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Κέντρο Διανομής.

Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Κέντρο Διανομής, ισχύος 2,47MW που θα παράγει 3,3GWh, και θα καλύπτει το 70% των ετήσιων αναγκών ενέργειας του χώρου, εξοικονομώντας 2.586 τόνους CO2.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRO AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης στα εγκαίνια του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος μετά την ανακαίνιση και επέκταση των εγκαταστάσεων.

Ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο της METRO που προβλέπει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ έως το 2026, νέα αποθήκη στον Ασπρόπυργο και 90 καταστήματα μέχρι το 2025 ενώ η συγκεκριμένη επένδυση έφθασε τα 24 εκατ. ευρώ.

Υβριδική και καινοτομική ψυκτική εγκατάσταση

Στο κτήριο της επέκτασης, έχουν εγκατασταθεί όλοι οι ψυχόμενοι χώροι. Η νέα εγκατάσταση είναι υπερσύγχρονη, βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και φιλική προς το περιβάλλον. Για τις ανάγκες του χώρου μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε ένα υπερσύγχρονο υβριδικό σύστημα ψύξης, το οποίο χρησιμοποιεί ως ψυκτικά μέσα την αμμωνία, μίγμα νερού-γλυκόλης και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Με συνέπεια στη δέσμευση της METRO για ενεργειακή ουδετερότητα, η εν λόγω εγκατάσταση έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Καινοτομία και αυξημένη ασφάλεια

Στο πάτωμα του θαλάμου της κατάψυξης έχει εγκατασταθεί σύστημα ανακυκλοφορίας ζεστής γλυκόλης το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή και αδιάκοπη λειτουργία του χώρου καθώς το πάτωμα δεν παγώνει ποτέ.

Επιπλέον το Κέντρο διαθέτει: Αυξημένο σύστημα πυροπροστασίας σε όλη την εγκατάσταση με πυροκουρτίνες στον χώρο της αποθήκης, συστήματα ολικής κατάκλισης στα μηχανοστάσια, ανιχνευτές αερίου στον χώρο αποθήκευσης των εύφλεκτων, in rack springler στα ράφια της αποθήκης ξηρού φορτίου και συνολικά αυξημένες συνθήκες πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους του Κέντρου Διανομής.

Το ανακαινισμένο Κέντρο Διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα των δικτύων My market και METRO Cash & Carry της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος και η δυναμική του, μετά την επέκταση, φτάνει τα 120 καταστήματα. Η εγκατάσταση εξυπηρετεί τα καταστήματα κεντρικά με όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρό φορτίο, συντήρηση, μαναβική, κατάψυξη, κρέας και ψάρι). Αυτό εξασφαλίζει υψηλή παραγωγικότητα, εξοικονόμηση φυσικών πόρων από τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και άμεση εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρείας εντός 24 ωρών.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το έργο γιατί αποτελεί έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο που έγινε πραγματικότητα. Το πετύχαμε χάρη στην ομαδική δουλειά, που οικοδόμησε ένα Κέντρο Διανομής το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στους προμηθευτές, όσο και στα καταστήματά μας. Πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα Διανομής και αποτελεί το θεμέλιο που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την επέκτασή μας στη Βόρεια Ελλάδα.»