Στην πρώτη της επένδυση σε ΑΠΕ προχωρά η HELLENiQ ENERGY στην Κύπρο

Στην πρώτη της επένδυση σε ΑΠΕ προχωρά η HELLENiQ ENERGY στην Κύπρο
Τετάρτη, 31/05/2023 - 14:16

Eξαγορά 2 φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW, στην Κύπρο, αποτελώντας την πρώτη επένδυση ΑΠΕ εκτός Ελλάδος

H HELLENiQ ENERGY ανακοινώνει την εξαγορά 2 φωτοβολταϊκών πάρκωνσε λειτουργία, συνολικήςισχύος 15 MW στην Κύπρο(επαρχία Λευκωσίας), μέσω της θυγατρικής της εταιρίαςHELLENiQ RENEWABLES. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά και την έγκριση της αρμόδιαςΡυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου(ΡΑΕΚ) στις 12 Μαΐου 2023.

Για την κατασκευή των πάρκων - που έχουν χωροθετηθεί σε γαιοτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 300.000 m² - χρησιμοποιήθηκανφωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως, ηετήσια παραγωγήανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας των οποίων αναμένεται να ξεπερνά τις 27.000 MWh.

Η παραπάνω εξαγορά αποτελεί τηνπρώτη επένδυση ΑΠΕ από την HELLENiQ ENERGY εκτός Ελλάδος, η οποία, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την έναρξη της δραστηριοποίησης του Ομίλου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου. Εντάσσεται δε, στονΣτρατηγικό Σχεδιασμό “Vision 2025” της HELLENiQ ENERGYπου στόχο έχει, μεταξύ άλλων, τηνανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,αλλά και τηνείσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα. Η συγκεκριμένη επένδυση γίνεται μέσω της θυγατρικήςHELLENiQ RENEWABLESπου αναλαμβάνει την ανάπτυξη του Ομίλου στο κλάδο αυτό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Με την επένδυση αυτή, υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας και στην Κύπρο, όπως ανακοινώσαμε μόλις μερικούς μήνες πριν, παρουσιάζοντας το πλάνο ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου. Είναι μια πρώτη κίνηση που σηματοδοτεί τη δραστηριοποίηση μας σε μια νέα ενεργειακή αγορά και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής VISION 2025. Η επένδυση αυτή, μαζί με την ίδρυση της νέας εταιρίας μας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κυπριακή αγορά, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις στο πελατολόγιό μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας».

Για την HELLENiQ ENERGY και τη θυγατρική της εταιρία EKO CYPRUS, η δυναμική μετάβαση σε μία νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης δεν σταματά εδώ. Συνεχίζεται με την ταχεία υλοποίηση περισσότερων δεσμεύσεων. Ήδη, δρομολογείται η ενεργειακή αυτονόμηση της υπερσύγχρονης εγκατάστασης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό, η εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο των πρατηρίων της ΕΚΟ, προκειμένου να επιτευχθεί αυτονομία και συνολική μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,105 τόνους/έτος (μη συμπεριλαμβανομένων των ταχυφορτιστών).