Αναβάθμιση της Mytilineos από τον οίκο Fitch σε ΒΒ+

Αναβάθμιση της Mytilineos από τον οίκο Fitch σε ΒΒ+
Παρασκευή, 07/04/2023 - 08:34

Η αξιολόγηση της Fitch αναφέρεται κυρίως στην ανάπτυξη της εταιρείας στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών, στον κλάδο των κατασκευών έργων ΑΠΕ, το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και την ισχυρή της θέση στην εγχώρια αγορά ενέργειας.


Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση του διεθνούς οίκου, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, έχει πετύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της τόσο στον Παγκόσμιο χάρτη των ΑΠΕ, λόγω της επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης, όσο και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα διατηρεί σε υψηλές αποδόσεις τον Τομέα Μεταλλουργίας.

Ο οίκος αναμένει σταθερά ισχυρές επιδόσεις για το 2023, μέσω της αυξημένης συνεισφοράς του τομέα της Ενέργειας και ιδιαίτερα της επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, οδηγώντας στην υπεραπόδοση του Τομέα M. Renewables τηςMYTILINEOS.

Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή και αυξανόμενη θέση του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει βιώσιμες ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση, καθώς ο κλάδος ενέργειας εισέρχεται σε μια λιγότερο ρευστή αλλά ανθεκτική περίοδο. Ειδική μνεία γίνεται στην Έκθεση και στη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (CCGT 826 MW) που με την έναρξη λειτουργίας θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της εταιρείας.

Οι λόγοι που οδήγησαν τη Fitch στη βελτίωση της θέσης της Mytilineos

  • Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα το 2022 οπότε η εταιρεία, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αξιοποίησε την ισχυρή της θέση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου .
  • Η ανάπτυξη στον τομέα της παραγωγής ενέργειας με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 μεγαβάτ που αναμένεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και θα οδηγήσει (μαζί με την ανάπτυξη στις ΑΠΕ) σε αύξηση του μεριδίου στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας σε 20 % από 10,7 % σήμερα.
  • Το αυξημένο επενδυτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από υγιή ρευστότητα.
  • Η επίτευξη υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), η οποία εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 900 εκατ. εφέτος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα το EBITDA διαμορφώθηκε το 2022 σε 823 εκατ. έναντι 359 εκατ. το 2021.
  • Η συνέχιση του προγράμματος κατασκευής και πώλησης μονάδων ΑΠΕ με τη μέθοδο BOT.
  • Η βελτίωση των περιθωρίων στον τομέα των κατασκευών.
  • Η επέκταση στον κλάδο των παραχωρήσεων που θα απαιτήσει κεφάλαια στην αρχή αλλά θα εξασφαλίσει στη συνέχει σταθερό εισόδημα για την εταιρεία με την ολοκλήρωση των κατασκευών.
  • Η ανθεκτική συμπεριφορά της μεταλλουργίας η οποία υποστηρίζεται από τις συμφωνίες αντιστάθμισης (hedging) σε ευνοικές τιμές που έχει η εταιρεία για το 2023.
  • Η χαμηλού κόστους μονάδα αλουμινίου η οποία δραστηριοποιείται σε όλη την αλυσίδα αξίας. Η Fitch αναμένει πως η Mytilineos θα παραμείνει ανταγωνιστική ως προς το κόστος, υποστηριζόμενη από τη νέα της πρωτοβουλία να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια από ιδιόκτητες ΑΠΕ και άλλες πηγές ως το 2025.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Mytilineos για να εγκρίνει την αύξηση του ανώτατου ορίου τιμής αγοράς ιδίων μετοχών από 25 σε 40 ευρώ, καθώς και έγκριση της νέας εταιρικής διάρθρωσης που έχει ανακοινωθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/04/2023 - 08:59