Μάργαρης: Στα 13-14 GW οι δεσμευτικές προσφορές ζήτησης ΑΠΕ στο δίκτυο

Μάργαρης: Στα 13-14 GW οι δεσμευτικές προσφορές ζήτησης ΑΠΕ στο δίκτυο
Πέμπτη, 23/03/2023 - 15:26

Αναγκαία η αποσυμφόρηση από τα «βαλτωμένα» έργα και η επιτάχυνση της αποθήκευσης

«Έχουμε ήδη φτάσει ήδη σχεδόν στα 11 GW ηλεκτρισμένων έργων ΑΠΕ ενώ οι δεσμευτικές προσφορές ζήτησης έχουν φθάσει συνολικά στα 13-14 GW φτάνοντας αισίως στα 24-25 δεσμευμένου capacity στα ηλεκτρικά δίκτυα. Στον ΑΔΜΗΕ, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να έχουμε εγκατεστημένη ισχύ στα 28GW μέχρι το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας στο 4ο Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress.

Επιπλέον, ο κ. Μάργαρης αναλύοντας τις προκλήσεις της αγοράς, τόνισε: «Έχουμε φτάσει στο όριο και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε συνολικό επίπεδο».

«Αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να λειτουργήσουμε ένα σύστημα όπου σε μεγάλες περιόδους του χρόνου, όπως το φθινόπωρο και η άνοιξη, οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν ένα συντριπτικό μερίδιο της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μη μένει χώρος στο σύστημα για θερμικές συμβατικές μονάδες, δημιουργώντας μία κατάσταση στο κέντρο ελέγχου λειτουργίας του συστήματος η οποία ξεπερνά κάθε προηγούμενο κανόνα λειτουργίας που γνωρίζαμε».

Όπως είπε ο κ. Μάργαρης «αυτές τις εβδομάδες που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες και η παραγωγή από τις ΑΠΕ αυξάνεται διαρκώς, προβαίνουμε καθημερινά σε ενέργειες στο πώς θα αποφύγουμε ένα black out, καθώς κατά τη φάση της απόσυρσης των συμβατικών μονάδων, εάν υπάρξει μία απώλεια μονάδας ή κάποιο συμβάν στο σύστημα, εκεί το ρίσκο για ένα triple down effect είναι πάρα πολύ υψηλό».

Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε επίσης στα έργα του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με την ενίσχυση της λειτουργίας του συστήματος για την απορρόφηση των ΑΠΕ, στο έργο αντισταθμισεων που βελτιώνουν το προφίλ της τάσης, τις ενέργειες που κάνουν οι άνθρωποι στα κέντρα ελέγχου για να αποφύγουμε τα αρνητικά γεγονότα, όπως είπε.

Ακόμα, ανέφερε ότι η αποθήκευση είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην ευστάθει και ασφάλεια του συστήματος, «αλλά πρέπει να έρθει μαζικά και έγκαιρα», όπως είπε και πρόσθεσε ότι απαιτείται η εξέταση υλοποίησης περαιτέρω έργων όπως το Grid Bοοster, που εφαρμόζεται στη Γερμανία.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν φιλοδοξεί να πάρει μερίδιο από την αγορά στην πίτα της αποθήκευσης και επεσήμανε ότι η χώρα έχει μπει στην ομάδα των χωρών που έχουν μαζικές διεισδύσεις ΑΠΕ στο μίγμα τους, αλλάμ όπως τόνισε, «πρέπει να είμαστε σοβαροί προκειμένου να αποφύγουμε τα black out εξαιτίας της μη διαχειρίσιμης ενέργειας».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μάργαρης, ο ΑΔΜΗΕ άμεσα ετοιμάζει κανονιστικά κείμενα που έχουν να κάνουν με τις τεχνικές απαιτήσεις των μονάδων αποθήκευσης αλλά και με τις ίδιες τις μονάδες, τεχνικές προδιαγραφές εφαρμογής των απαιτήσεων, αλλά και το πώς θα συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης. Ενώ, στους επόμενους μήνες θα εχουμε τα επόμενα έργα σε επίπεδο διαγωνισμών προκειμένου να τα εντάξουμε στον σχεδιασμό μας, είπε.