Λαδακάκος (ΕΛΕΤΑΕΝ): Εξοικονομήθηκαν 5 δισ. ευρώ χάριν στις ΑΠΕ

Λαδακάκος (ΕΛΕΤΑΕΝ): Εξοικονομήθηκαν 5 δισ. ευρώ χάριν στις ΑΠΕ
Eurokinissi
Πέμπτη, 23/03/2023 - 17:26

Σε τρία βασικά σημεία εστίασε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, στα πλαίσια του Power & Gas Forum σχετικά με την αγορά των ΑΠΕ.

Όπως τόνισε αναφορικά με το ρόλο των ΑΠΕ στην κρίση, μετά από 18 μήνες υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ποσοτικά δεδομένα. Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι 5 δισ. ευρώ εξοικονομήθηκαν χάριν στις ΑΠΕ με το μεγαλύτερο μέρος να οφείλεται στα αιολικά.

Όπως τόνισε αναφορικά με το ρόλο των ΑΠΕ στην κρίση, μετά από 18 μήνες υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ποσοτικά δεδομένα. Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι 5 δισ. ευρώ εξοικονομήθηκαν χάριν στις ΑΠΕ με το μεγαλύτερο μέρος να οφείλεται στα αιολικά. "Έχει λυθεί λοιπόν το ερώτημα που υπήρχε πριν που ορισμένοι δαιμονοποιήσαν την πράσινη μετάβαση ως αίτιο για την κρίση. Επίσης, κατά την κρίση οι ΑΠΕ βοήθησαν και στην επάρκεια εφοδιασμού. Υπήρξε το χειμώνα μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ που εξοικονομούσε αέριο", τόνισε σχετικά.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των αγορών, ο κ. Λαδακάκος σημείωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την αρχιτεκτονική σημαίνει ότι όλα τα εργαλεία είναι διαθέσιμα.
"Όλα χρειάζονται. Η άποψη που λέει ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους είναι λάθος. Οι εταιρείες με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ θα ήθελαν ένα μείγμα έργων με ΡΡΑ, CfD και σε spot αγορά. Μεγαλύτερη εξοικονόμηση επιτεχύθηκε στη χώρα μας από τα έργα των διαγωνισμών γιατί προσφέρουν σταθερότητα και επενδυτική ασφάλεια. Το CfD πρέπει να επιταχυνθεί", ανέφερε.

Πλέον στην Ελλάδα έχουν αρχίσει τα πρώτα ΡΡΑ, αλλά χρειάζεται ένα σωστό ενεργειακό μείγμα για να επεκταθούν, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ. Για το μέλλον χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη των τεχνολογιών ΑΠΕ, τη στιγμή που πολλές εταιρείες ψάχνουν αιολικά για ΡΡΑ στη χώρα μας και δεν βρίσκουν. "Υπάρχει έλλειιψη ώριμων έργων στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα αιολικά από ότι σήμερα", σχολίασε.

Τέλος, ο κ. Λαδακάκος παρατήρησε ότι υπάρχει σήμερα μια τάση αποπαγκοσμιοποίησης, όπου η Ευρώπη κοιτάει την ασφάλεια των πρώτων υλών, εξοπλισμού και παραγωγής. "Πρέπει να δούμε την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στις πράσινες τεχνολογίες. Θα επικεντρώσουμε σε αυτό το επόμενο διάστημα", κατέληξε.