Φινλανδία: Η ισχύς της αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 75%

Φινλανδία: Η ισχύς της αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 75%
Τετάρτη, 11/01/2023 - 09:33

Σύμφωνα με έκθεση της Φινλανδικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (FWPA) η σημαντική αύξηση της αιολικής ενέργειας βελτιώνει γρήγορα την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, φέρνει επενδύσεις στη χώρα και ενισχύει την πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το 2022 τέθηκαν σε λειτουργία 437 νέες ανεμογεννήτριες και η ισχύς της αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 75%. Η χώρα διαθέτει πλέον 1.393 ανεμογεννήτριες που παράγουν συνδυασμένη ισχύ 5.677 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το euractiv.gr, επί του παρόντος, το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας είναι περίπου 10%, αλλά το μερίδιο αυξάνεται. Η πλειονότητα των ανεμογεννητριών που κατασκευάστηκαν πέρυσι άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στο τέλος του έτους και η παραγωγή τους θα αρχίσει να αντανακλά τα στοιχεία παραγωγής μόλις το 2023.

Η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μετά το έτος ρεκόρ του 2022. Τα επόμενα τρία χρόνια, αν κρίνουμε από τις δημοσιευμένες επενδυτικές αποφάσεις και τα υπό κατασκευή έργα, θα κατασκευαστούν τουλάχιστον περίπου 3.200 μεγαβάτ νέας αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος του 2025. Μέχρι τότε, η αιολική ενέργεια αναμένεται να καλύπτει περίπου το 28% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας.

Η αιολική ενέργεια έχει γίνει επίσης ένας κλάδος που φέρνει τα περισσότερα ευρώ σε επενδύσεις στη Φινλανδία. Τα έργα που ολοκληρώθηκαν πέρυσι έφεραν συνολικά επενδύσεις ύψους περίπου 2,9 δισ. ευρώ στη χώρα. Από την αιολική ενέργεια της Φινλανδίας, το 47 % είναι εγχώριας ιδιοκτησίας, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Φινλανδικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.