ΡΑΕ: 3η Διευκρινιστική Ανακοίνωση για την υλοποίηση του Έργου στο ηλεκτρικό σύστημα της Αστυπάλαιας

ΡΑΕ: 3η Διευκρινιστική Ανακοίνωση για την υλοποίηση του Έργου στο ηλεκτρικό σύστημα της Αστυπάλαιας
Τρίτη, 13/12/2022 - 14:51

3η Διευκρινιστική Ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφορικά με το υπ’ αριθμ. 1/2022 Τεύχος Προκήρυξης της ΡΑΕ με τίτλο «Ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την υλοποίηση του Ειδικού Πιλοτικού Έργου στο ηλεκτρικό σύστημα της νήσου Αστυπάλαιας – Χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού υβριδικού σταθμού Ειδικού Πιλοτικού Έργου και ένταξη αυτού σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης»

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 (παρ. 2.3.) της υπ’ αριθμ. 1/2022 Προκήρυξης ΡΑΕ με τίτλο «Ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την υλοποίηση του Ειδικού Πιλοτικού Έργου στο ηλεκτρικό σύστημα της νήσου Αστυπάλαιας – Χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού υβριδικού σταθμού Ειδικού Πιλοτικού Έργου και ένταξη αυτού σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης», όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 488/2022 Απόφαση της ΡΑΕ (ΦΕΚ Β’ 2796/06.06.2022), και τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθμ. 595/2022 (ΦΕΚ Β’ 3778/1807.2022) και 732/2022 (ΦΕΚ Β’ 5139/03.10.2022) Αποφάσεις,εκδίδει την παρούσα διευκρινιστικήΑνακοίνωσηαναφορικά με την εν λόγω Προκήρυξη ως προς:1)τον τρόπο υποβολής δικαιολογητικών εγγράφων βάσει των οριζομένων στηνπαρ. 4.1. της Προκήρυξης,2)τοχρονοδιάγραμμα της Ανταγωνιστικής Διαδικασίαςσχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στη ΡΑΕ και την αποσφράγιση των φακέλων σύμφωνα με το Παράρτημα Α της Προκήρυξης,3)τησυμπλήρωση του Συνοπτικού Πίνακα Βασικών Στοιχείων Προσφοράςτου Παραρτήματος ΒΙ της Προκήρυξης και4)τακριτήρια επιλογής του Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕτης παρ. 11.5. της Προκήρυξης. Συγκεκριμένα:

  1. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στηνπαρ. 4.1. του άρθρου 4 της Προκήρυξης,η Αίτηση Συμμετοχής και τα απαιτούμενα από τους όρους της Προκήρυξης και των Παραρτημάτων αυτής έγγραφα που συνοδεύουν την Αίτηση Συμμετοχής διατυπώνονται εγγράφως, επί ποινή αποκλεισμού, στην ελληνική γλώσσα. Έγγραφα που εκδίδονται από χώρες του εξωτερικού συνοδεύονται, επί ποινή αποκλεισμού, από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική, κατά τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω παράγραφο της Προκήρυξης.

Με την παρούσα Ανακοίνωση, διευκρινίζεται ότι το περιεχόμενο που διατυπώνεται στην αγγλική και περιλαμβάνεται σε έγγραφα τεχνικής τεκμηρίωσης του κατασκευαστή του εξοπλισμού, όπως αυτά υποβάλλονται από τους Ενδιαφερομένους σύμφωνα με το Παράρτημα Θ της Προκήρυξηςπρος τεκμηρίωση των προδιαγραφών και των λειτουργικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού που θα επιλέξουν (τεχνικά φυλλάδια, πιστοποιητικά – βεβαιώσεις κατασκευάστριας εταιρείας / προμηθευτή εξοπλισμού)και – το περιεχόμενο αυτό – είναι αντικειμενικά αδύνατο να μεταφραστεί στην ελληνική(δηλαδή εταιρικά σήματα, τεχνικά σχήματα, τεχνικά γραφήματα και διαγράμματα, μαθηματικό τυπολόγιο, διεθνείς μονάδες μέτρησης, διεθνείς συντομογραφίες και ακρωνύμια), δύναται να υποβληθεί στην αγγλική γλώσσα. Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο (π.χ. εγχειρίδια χρήσης, κατασκευής και εγκατάστασης εξοπλισμού) που δεν περιλαμβάνεται στα ακριβώς αναφερόμενα στο Παράρτημα Θ της Προκήρυξης (ήτοι, τεχνικά φυλλάδια και πιστοποιητικά – βεβαιώσεις κατασκευάστριας εταιρείας / προμηθευτή εξοπλισμού) δύναται να υποβληθεί στην αγγλική γλώσσα και δεν απαιτείται μετάφρασή του στην ελληνική, καθώς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Προκήρυξη «Δεν είναι υποχρεωτική η μετάφραση εταιρικών αναφορών, εταιρικών ετήσιων απολογισμών και/ή άλλων εταιρικών ενημερωτικών εντύπων, που έχουν συνταχθεί στην Αγγλική και δεν περιλαμβάνονται στα προβλεπόμενα από το άρθρο 10 της Προκήρυξης ως υποχρεωτικά δικαιολογητικά συμμετοχής».

  1. Κατά τα οριζόμενα στονΠίνακα 2 του Παραρτήματος Ατης Προκήρυξηςη λήξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής συμπεριλαμβανομένης χρονοσήμανσης ταχυμεταφοράς, έχει οριστεί στους τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’ αριθμ. 732/2022 απόφασης ΡΑΕ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 5139/03.10.2022), ήτοι η3ηΙανουαρίου 2022. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των Αιτήσεων Συμμετοχής, η Επιτροπή Ανταγωνιστικής Διαδικασίας και Αποσφράγισης της ΡΑΕ, θα προβεί σε αποσφράγιση του (Υπο)φακέλου «Αίτηση Συμμετοχής – Δικαιολογητικά Συμμετοχής» και του (Υπο)φακέλου «Τεχνική Προσφορά», στην έδρα της ΡΑΕ, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης της Αρχής και ενημέρωσης των Συμμετεχόντων στιςδιευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) που θααναγράφονται επί του κλειστού φακέλου που θα έχει υποβληθεί στην Αρχή, τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες νωρίτερα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 11 της Προκήρυξης.
  2. ΣτονΣυνοπτικό Πίνακα Βασικών Στοιχείων Προσφοράς του Παραρτήματος ΒΙ με τίτλο «ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ»της υπ’ αριθμ. 1/2022 Προκήρυξης ΡΑΕ απαιτείται, μεταξύ άλλων η συμπλήρωση του χρόνου υλοποίησης του ΥΒΣ (σειρά 7 του πίνακα), προσδιοριζόμενου σε μήνα και έτος (ΜΜ/ΥΥ). Η εν λόγω απαίτηση της Προκήρυξης έχει τεθεί σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα στο Παράρτημα της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/14090/679 «Ειδικό πλαίσιο για την υλοποίηση και λειτουργία του Ειδικού Πιλοτικού Έργου στη νήσο Αστυπάλαια σύμφωνα με το άρθρο 151 του ν. 4495/2017 (Α’ 167)» Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύει και ειδικότερα στο στοιχείο Α «Έγγραφα και στοιχεία για τη συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία του άρθρου 3 (Α` ή Β` Στάδιο)» αριθμός 15 «Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ΕΠΕ.». Ο Ενδιαφερόμενος καλείται να συμπληρώσει το ανωτέρω χωρίο του Πίνακα υπολογίζοντας τον χρόνο υλοποίησης του ΥΒΣ, ο οποίος οφείλει να είναι εντός των απώτατων χρονικών ορίων που έχει θέσει η Προκήρυξη και η προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση. Συγκεκριμένα, η παρ. 3 του άρθρου 2 της ως άνω αναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης ορίζει ότι η δήλωση ετοιμότητας για ενεργοποίηση της σύνδεσης του ΥΒΣ με το Δίκτυο πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο εντός είκοσι (20) μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ, η οποία πραγματοποιείται εντός 5 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων συμμετοχής, κατά τα προβλεπόμενα στην περίπτωση (θ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της προμνησθείσας Υπουργικής Απόφασης.
  3. Κατά τα οριζόμενα στηνπαρ. 11.5.5. του άρθρου 11 της Προκήρυξης«Η επιλογή του Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ γίνεται με κριτήριο το υψηλότερο αποφευγόμενο κόστος παραγωγής του αυτόνομου νησιωτικού συστήματος από την υλοποίηση του ΥΒΣ ΕΠΕ (€/έτος) ΔΚ, όπως αυτό προκύπτει από την εφαρμογή του τύπου της παραγράφου 11.5.4 ανωτέρω. Σε περίπτωση ισοβαθμίας επί του κριτηρίου αυτού, η επιλογή του Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ γίνεται αρχικώς με βάση τη χαμηλότερη προσφερόμενη Τιμή Αναφοράς που ο κάθε Συμμετέχων δηλώνει, σύμφωνα με την παράγραφο 11.5.1 και ακολούθως, σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας, με βάση τον συντομότερο χρόνο υλοποίησης του έργου και την εγγυημένη ενέργεια προσφορών του Παραγωγού ΕΠΕ στον ΚΗΕΠ (MWh/έτος)». Η εν λόγω πρόβλεψη της Προκήρυξης τέθηκε σε απόλυτη συμφωνία με τα οριζόμενα στην περίπτωση (ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/14090/679 Υπουργικής Απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Διευκρινίζεται ότι τα κριτήρια που τίθενται σε αξιολόγηση σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας, ήτοι ο χρόνος υλοποίησης του έργου και η εγγυημένη ενέργεια προσφορών του Παραγωγού ΕΠΕ στον ΚΗΕΠ (MWh/έτος), δεν τίθενται σωρευτικά αλλά, ο χρόνος υλοποίησης θα αξιολογηθεί κατά προτεραιότητα της εγγυημένης ενέργειας προσφορών του Παραγωγού ΕΠΕ στον ΚΗΕΠ (MWh/έτος), όπως ακριβώς η εν λόγω προτεραιότητα προκύπτει από τον τρόπο που τα κριτήρια αυτά παρατίθενται στην Υπουργική Απόφαση και στην Προκήρυξη.