Αη Στράτης: Σύντομα το πρώτο εξ ολοκλήρου πράσινο ελληνικό νησί θα είναι γεγονός

Αη Στράτης: Σύντομα το πρώτο εξ ολοκλήρου πράσινο ελληνικό νησί θα είναι γεγονός
Πέμπτη, 10/11/2022 - 11:12

Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η άδεια στο Δήμο Αγίου Ευστρατίου για εγκατάσταση υβριδικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό και φωτοβολταϊκό σταθμό.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία του πρώτου ολοκληρωτικά πράσινου ελληνικού νησιού.

Το μικρό νησί του Αη Στράτη, με λίγο περισσότερους από 200 μόνιμους κατοίκους, αναμένεται να γίνει το πρώτο νησί που θα καταναλώνει αποκλειστικά ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, αναφέρεται:

Σε μία κρίσιμη ενεργειακά συγκυρία, όπου η ανάγκη για στροφή στη φθηνή, εγχώρια καθαρή ενέργεια γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, μπαίνει στην τελική ευθεία προς υλοποίηση το έργο για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου στο πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας, με το πρωτοποριακό υβριδικό έργο που εξασφαλίζει διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άνω του 85%, αποθήκευση ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους της κοινότητας του ιστορικού ακριτικού μας νησιού, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και τη δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, ανακοινώνει πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη χορήγηση Ενιαίας Άδειας Εγκατάστασης:

Υβριδικού Σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 MW, αποτελούμενο από μία ανεμογεννήτρια

φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW αποτελούμενο από 432 φωτοβολταϊκά πάνελ, στη θέση “Πολύνοτνο” του Δήμου Αγίου Ευστρατίου και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθηκευτικής ικανότητας συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh και

Υποσταθμό των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη σύνδεσή τους με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης.

Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών. Υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, για τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με τον κεντρικό υποσταθμό στου νησιού.

Με την έκδοση της παραπάνω απόφασης δίνεται επιτέλους το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών της υλοποίησης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ και η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα χρόνια