Άδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε κέντρο ενέργειας από ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή

Άδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε κέντρο ενέργειας από ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή
Τετάρτη, 26/10/2022 - 11:43

ΣημείαΟμιλίαςτουΥπουργούΑνάπτυξης&Επενδύσεων,κ.ΆδωνιΓεωργιάδηστησυνεδρία μεθέμα: «The New Global Order: View from the State Room»στοπλαίσιοτου6th Future Investment Initiative «Investing in Humanity Enabling: a New Global Order»στοΡιάνττης ΣαουδικήςΑραβίας

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι εδώ και ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σ’ αυτό το τόσο σημαντικό φόρουμ, που αποτυπώνει την εντυπωσιακή πρόοδο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας όλα αυτά τα χρόνια, είπε ξεκινώντας την ομιλίας του ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τη σταθερότητα και τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

Για τον EastMed

«Όταν θέλαμε να κατασκευάσουμε τον αγωγό EastMed μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος, ουδείς τον υποστήριζε ακόμη κι αν αυτή ήταν μια πολύ καλή λύση για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. Αυτό είναι, αν θέλετε, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι κάποιες φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να δουν μπροστά στο μέλλον.

Πιστεύω ότι τώρα θα γίνει διότι είναι συμφέρον με οικονομικούς όρους. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι πραγματικότητα, η βούληση των τριών κυβερνήσεων είναι εκπεφρασμένη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται ότι ο EastMed είναι προς το συμφέρον του συνόλου της ΕΕ κι όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο».

Για την ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

«Η Ελλάδα λειτούργησε με διορατικότητα και είναι τώρα σε καλή θέση. Προχωρούμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο ώστε να εγκαταστήσουμε αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να φέρουμε στο μέλλον ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συνήψαμε συμφωνία με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την ανάπτυξη καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Αυτό παράγει ήδη αποτελέσματα στην Ελλάδα καθώς την τελευταία τριετία οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη στον τομέα της τεχνολογίας όπως Microsoft, Amazon web services, DigitalRealty, Google επέλεξαν την χώρα μας για να εγκαταστήσουν data centers ακριβώς επειδή συνειδητοποιούν τη στρατηγική θέση της χώρας στην ενιαιοποίηση του παγκόσμιο χώρου των δεδομένων.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για την διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ώστε να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια και το Βασίλειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

Για τις σχέδια, τις ευκαιρίες και των μέλλον των ΑΠΕ

«Η Ελλάδα μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς σε κέντρο ενέργειας από ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε εθνικό στόχο να επιτύχουμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 20 GW από ΑΠΕ έως το 2030. Θα το επιτύχουμε έξι χρόνια νωρίτερα, το 2024 και πλέον ο στόχος για το 2030 έχει αυξηθεί στα 30 GW κι έτσι ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στο άμεσο μέλλον όταν η ζήτηση για «καθαρή» ενέργεια από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά θα είναι τεράστια και δεν θα μπορεί να καλυφθεί από την εκεί παραγωγή, η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να παράγει και να εξάγει ενέργεια σ’ αυτές».

«Ζούμε σ’ ένα νέο κόσμο όπου τα δεδομένα μεταβάλλονται με ταχύτητα. Ο πόλεμος, ακόμη κι αν ευνόησε σε πρώτη φάση τα ορυκτά καύσιμα λόγω των επειγουσών αναγκών για ενέργεια, θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Σήμερα η ενέργεια από ΑΠΕ είναι πολύ φθηνότερη, άρα είναι ισχυρό το κίνητρο να κινηθούμε γρηγορότερα προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μου, για πρώτη φορά, η κατανάλωση ενέργειας για 5 ολόκληρες ώρες καλύφθηκε μόνο από ΑΠΕ.

Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα με υπερηφάνεια λέω ότι η χώρα μου θα είναι νευραλγικής σημασίας παίχτης».

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό και είπε: Είμαστε φίλοι, δεν έχουμε στην πράξη τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό, θέλουμε ειρήνη και ευημερία για τους δύο λαούς και την ευρύτερη περιοχή.

Εάν, όμως, ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της Ελλάδας, σ’ αυτή την περίπτωση θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τους εαυτούς μας. Συνεπώς, από τη μία είμαστε υπέρ της συνεργασίας, από την άλλη, όμως, αξιώνουμε σεβασμό από την Τουρκία».

Τελευταία τροποποίηση στις 26/10/2022 - 11:56