ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το επόμενο έτος οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το επόμενο έτος οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία
Τετάρτη, 19/10/2022 - 06:51

Στη γεωθερμία, σε συνεργασία με τον στρατηγικό επενδυτή από το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή σημαντικών έργων από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 400MW φ/β πάρκων κάποια εκ των οποίων θα ολοκληρωθούν, μέχρι τέλος του έτους μαζί με 50MW αιολικών πάρκων (Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά), ενώ μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουμε τον ανάδοχο του έργου ισχύος 550MW, στη Δυτική Μακεδονία.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τους τελευταίους 24 μήνες έχει ολοκληρώσει συμφωνία με την RWE αλλά και έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10GW. Έχει ισχυρή παρουσία στην αποθήκευση με έργα ισχύος άνω του 1GW.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα η εταιρία συνεχίζει να εργάζεται, ώστε το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις, αφού φυσικά αποσαφηνιστεί και το θεσμικό πλαίσιο.

Στη γεωθερμία, σε συνεργασία με τον στρατηγικό επενδυτή από το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει στην επιλογή στρατηγικού εταίρου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία σε τέσσερις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων. Για να μπορεί όμως να αξιοποιηθεί η γεωθερμία, με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή, θα πρέπει να υπάρχει το ρευστό το οποίο χρησιμοποιείται για γεωθερμική παραγωγή. Άρα, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας, πρώτα θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις όπου επι της ουσίας θα πιστοποιηθούν ότι αυτές είναι κατάλληλες για γεωθερμικά πεδία και στη συνέχεια θα χτιστεί ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής.