Αδ Γεωργιάδης: Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών και φύτευση πρασίνου σήμερα στη Χωματερή Φυλής

Αδ Γεωργιάδης: Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών και φύτευση πρασίνου σήμερα στη Χωματερή Φυλής
Δευτέρα, 17/10/2022 - 14:48

Η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα και η δημιουργία Κέντρου Logistics στη Φυλή αποτελεί έργο εθνικής στρατηγικής σημασίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης ωρίμανσης του έργου, ανάμεσα στο Δήμο Φυλής και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο υπουργός ανέφερε ότι σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα έργα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα θα αλλάξει ο χάρτης των μεταφορών της Χώρας, προς αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το οποίο, με τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Δεν παρέλειψε να αναφέρει τα οφέλη που θα προκύψουν για το Δήμο Φυλής, τόσο ως προς τη διασφάλιση εσόδων για το Δήμο, όσο και ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Σήμερα μιλάμε για την υπογραφή σύμβασης για την ωρίμανση του έργου», με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι πριν από, ακριβώς, ένα χρόνο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το έργο αποκατάστασης της Χωματερής με δημιουργία Πάρκου Πρασίνου και Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

«Σήμερα στη Χωματερή γίνεται φύτευση πρασίνου και τοποθετούνται φωτοβολταϊκά, κάτι που θα ωφελήσει πολλαπλά τους δημότες Φυλής, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει δεκαπλασιαστεί», κατέληξε ο Υπουργός, ο οποίος, ανταποκρίθηκε άμεσα στην ατάκα του Δημάρχου Χρήστου Παππού για την ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), στα Άνω Λιόσια. «Έχουμε δεσμευτεί ότι κι αυτό θα γίνει» απάντησε στο Δήμαρχο, ο οποίος επανέφερε το θέμα μετά την υπογραφή της σύμβασης. «Σε περιμένουμε σύντομα για το Πανεπιστήμιο», χαριτολόγησε.

Στα οφέλη που θα προσφέρει το έργο στην Εθνική και στην τοπική οικονομία αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα από την περίοδο της Πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά. Σημείωσε ότι στα οφέλη περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους μεταφορών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της χρήσης του σιδηροδρόμου με τον οποίο θα συνδεθεί το νέο Κέντρο Μεταφορών. Πρόσθεσε ότι στα οφέλη περιλαμβάνεται και η μείωση της κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό, με παράλληλη ανάπτυξη του Ελαιώνα. «Είμαι περήφανος που ως μέλος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογούμε το έργο» κατέληξε και εκθείασε τη συμβολή του Υπουργού Άδωνι Γεωγιάδη για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, αναφέρθηκε στα τεχνικά στοιχεία του έργου, μεταφέροντας την εμπειρία του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο διάστημα 2010-2015. Εστίασε στη σιδηροδρομική σύνδεσή του με το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου Πεδίου, με το λιμάνι του Πειραιά και με το αντίστοιχο Κέντρο Logistics της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να κατασκευαστεί στο στρατόπεδο Γκόνου και μέσω του οποίου θα συνδεθεί με τα Εμπορευματικά Κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.

«Δουλεύουμε πάνω σε ένα σημαντικό project και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα το φέρουμε σε πέρας» τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ» Παναγιώτης Σταμπουλίδης , που είναι ο υπεύθυνος ωρίμανσης των μελετών του έργου.

«Ο Δήμος Φυλής είναι ένας δυνατός παίκτης στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Χρήστος Παππούς, ο οποίος επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στο θέμα της εισόδου και της εξόδου του Κέντρου Μεταφορών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, ενώ δεν έκρυψε ότι πολλές φορές αναγκάστηκε να διαφωνήσει με τον Πρόεδρο και τον εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ. «Είμαστε σκληροί γιατί, μαζί με την επίτευξη των εθνικών στόχων, θέλουμε να προστατεύσουμε τους συνδημότες μας. Το έργο θα αποφέρει έσοδα στο Δήμο Φυλής, θα δρομολογήσει την αναπτυξιακή του τροχιά και θα τερματίσει κάθε χωροταξική ή οικονομική σύνδεσή του με τα σκουπίδια», τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Αθηναγόρα, ανέφερε ότι θα επιδιώξει την ανέγερση ιερού ναού στο Κέντρο Μεταφορών και κατέληξε με τη φράση «είμαστε με τον κόσμο και με την Εκκλησία».