MORE: Το στοίχημα της Motor Oil στις ΑΠΕ

MORE: Το στοίχημα της Motor Oil στις ΑΠΕ
Τετάρτη, 12/10/2022 - 06:29

Στο πλάνο της εταιρείας εντάσσεται η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου πηγών ενέργειας από ΑΠΕ, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και η εστιασμένη ενασχόληση με υπεράκτια αιολικά.

Με το χαρτοφυλάκιό της να προσεγγίζει το 1GW εγκατεστημένης ισχύος, ικανής να τροφοδοτήσει περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά η νέα θυγατρική του Ομίλου της Motor Oil, MORE, μετά την εξαγορά του τομέα ΑΠΕ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ θα αποκτά ηγετική θέση στην αγορά.

Η νέα εταιρεία με EBITDA 130 εκατ. ευρώ στην οποία θα ενσωματωθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης τα επενδεδυμένα κεφάλαια της MORE θα ανέλθουν σε 1,6 δις ευρώ.

Η εξαγορά των εργων ΑΠΕ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ από τον όμιλο της Motor Oil που αυτή τη στιγμή τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Πέραν της εγκατεστημένης ισχύος του 1GW, η εταιρία διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, μεγαλύτερο από 2,2 GW, ενώ εξετάζει μια σειρά από επενδυτικές επιλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στους τομείς των ΑΠΕ και της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο κ. Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου γενικός διευθυντής της MORE, στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης που έγινε χθες για την παρουσίαση της νέας εταιρίας στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, αυτή τη στιγμή και πριν την ενσωμάτωση των έργων του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, η MORE διαθέτει εν λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 280 MW και υπό κατασκευή επιπλέον 85 MW που θα ολοκληρωθούν και θα ενταχθούν στο σύστημα σταδιακά από τις αρχές του 2023 και έως το 2024.

Ανάπτυξη αδειών αλλά όχι εξαγορά εν λειτουργία έργων

«Εστιάζουμε στην ανάπτυξη των αδειών που ήδη έχουμε και ίσως στην απόκτηση άλλων ώριμων αδειών αλλά όχι στην εξαγορά εν λειτουργία έργων» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

«Προχωράμε με στόχο τη δημιουργία περισσότερων προοπτικών, περισσότερων λύσεων, περισσότερων εναλλακτικών με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλους. Ταυτόχρονα, με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που εμπνέει ο Όμιλος Motor Oil, καθώς και με την καινοτομία και την πρωτοπορία ως βασικούς πυλώνες της λειτουργίας μας, στη MORE τολμάμε και επενδύουμε για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας βιωσιμότητας που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.».

Η MORE, με όραμα κυρίαρχη δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέτει την παραγωγή καθαρής ενέργειας στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της. Αναπτύσσεται δυναμικά, με επενδύσεις και έργα μεγάλης αξίας και κομβικής σημασίας. Ταυτόχρονα, προχωρά στρατηγικά και επεκτείνει τις μονάδες παραγωγής και τις υπηρεσίες της για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η MORE είναι ένας από τους μεγαλύτερους ΦΟΣΕ στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας περίπου 0,5 GW.

Τα πλάνα της εταιρείας

Στο πλάνο της εταιρείας εντάσσεται η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου πηγών ενέργειας από ΑΠΕ, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και η εστιασμένη ενασχόληση με υπεράκτια αιολικά.

Ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, στην τοποθέτησή του, κατά την έναρξη της εκδήλωσης δήλωσε: «Ο όμιλος Μotor Oil έκλεισε πρόσφατα 50 χρόνια λειτουργίας, εξέλιξης, προσφοράς και εμπειρίας. Με την ίδρυση της ΜΟRE κάνουμε το επόμενο βήμα μας και προχωράμε στην μετεξέλιξη της Motor Oil σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία. Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας, θέτοντας την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο. Με ένα τολμηρό αλλά προσεκτικά σχεδιασμένο επενδυτικό πλάνο, ο Όμιλος Μotor Oil απαντά έμπρακτα, με λύσεις, στην ανάγκη των ημερών μας για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σημαντικές για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.».

Τελευταία τροποποίηση στις 12/10/2022 - 10:26