Φωτοβολταϊκά Στέγης: Που θα γίνει η αίτηση – Τα κριτήρια για την επιδότηση

Φωτοβολταϊκά Στέγης: Που θα γίνει η αίτηση – Τα κριτήρια για την επιδότηση
Τετάρτη, 12/10/2022 - 06:38

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στέγης. Πού θα γίνονται οι αιτήσεις.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ όπου γίνονται οι αιτήσεις για τα συστήματα αυτοπαραγωγής και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα γίνονται οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στέγης. Το πρόγραμμα που θα αφορά τα 250.000 συστήματα φ/β στις στέγες θα προσφέρει επιδότηση σε ποσοστό 40-60%, σύμφωνα με πληροφορίες. Σε σχέση με τα κριτήρια που θα ισχύουν για την ένταξη στο πρόγραμμα, αυτά θα είναι εισοδηματικά και κοινωνικά, όπως ισχύουν και σε άλλα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να αποκλείεται κάποιο νοικοκυριό.

Τη δυνατότητα εγκατάστασης των συστημάτων ευνοεί η διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου. Σύμφωνα με το νόμο 4951/2022 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο ο Διαχειριστής του Δικτύου διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά υποσταθμό πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγών, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και παραγωγών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Παράλληλα προβλέπονται συγκεκριμένα περιθώρια για την απορρόφηση του συστήματος και κατανέμεται στις κάτωθι κατηγορίες σταθμών ως εξής:

α) Σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς και αφορούν οικίες (νοικοκυριά), συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%),

β) σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς και αφορούν τον πρωτογενή τομέα (αγρότες), σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%),

γ) σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς και αφορούν τον δευτερογενή τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις) σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στέγης.