Φωτοβολταϊκά στέγης: Η προσδοκία για επιδότηση πάγωσε την αγορά

Φωτοβολταϊκά στέγης: Η προσδοκία για επιδότηση πάγωσε την αγορά
Τετάρτη, 05/10/2022 - 08:44

Η προσδοκία για επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά στέγης μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού «πάγωσε» την αγορά και πλέον οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν τις λεπτομέρειες.

Σε χαμηλές πτήσεις κινήθηκε το ενδιαφέρον στον διαγωνισμό των ΑΠΕ με παράγοντες της αγοράς να τονίζουν πως το μικρό ενδιαφέρον εξηγείται από τις χαμηλές τιμές.

Όπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς αν δει κανείς τις τιμές των υλικών πώς αυξήθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν θα βγάλει συμπεράσματα. Επισημαίνει δε πως η αύξηση του κόστους δεν δικαιολογεί αυτές τις τιμές. Ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε θα βγουν όταν οι διαχειριστές θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία με τα έργα που εξυπηρετούνται.

Όπως είχαμε αναφέρει στο iEnergeia.gr προβληματισμό έχει προκαλέσει στον κλάδο των φωτοβολταϊκών η εκτίναξη των τιμών, με τα υλικά να είναι αυξημένα κατά 20%. Εάν αυτό μεταφραστεί σε επενδυτικό κόστος τότε μιλάμε για μια αύξηση κατά 10%.

Προβληματισμός στην αγορά για τα φωτοβολταϊκά στέγης

Την ίδια ώρα η προσδοκία για επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού «πάγωσε» την αγορά και πλέον οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν τις λεπτομέρειες. Διευκρινίζεται πως οι επιδοτήσεις θα αφορούν μόνο το net metering.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στις στέγες ισχύος έως 6kw εκεί το ενδιαφέρον μέχρι τώρα είναι περιορισμένο. Φορείς της αγοράς επισημαίνουν πως το υψηλό κόστος των υλικών, η χαμηλή τιμή αποζημίωσης και ο «κόφτης» στην ισχύ τους αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του κλάδου.