«Κλειδί» η Μ. Ανατολή και η Β. Αφρική για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

«Κλειδί» η Μ. Ανατολή και η Β. Αφρική για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου
Πέμπτη, 06/10/2022 - 08:01

Τις δυνατότητες που διαθέτουν οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναδεικνύει έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, γνωστού ως IEEFA.

Σύμφωνα με την έκθεση η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική – εν συντομία ΜΕΝΑ – έχουν όλες τις προδιαγραφές να ηγηθούν των ευκαιριών γύρω από τη χρήση του πράσινου υδρογόνου κατά την παραγωγή χάλυβα.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση η περιοχή ΜΕΝΑ αρχικά είναι σημαντικό το γεγονός ήδη εκεί είναι εγκατεστειμένες μονάδες σφαιροποίησης σιδηρομεταλλεύματός της που θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Δεδομένου ότι υπάρχει δραστηριοποίηση στην προμήθεια σιδηρομεταλλεύματος ποιότητας DR η ΜΕΝΑ διαθέτει τις δυνατότητες που κάτω από συγκεκριμένες επενδυτικές προϋποθέσεις θα κατέληγαν στην απανθρακοποίηση του χάλυβα. Οι επενδύσεις που θα οδηγούσαν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν επενδύσεις σε πράσινο υδρογόνο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η περιοχή MENA μπορεί να ηγηθεί του κόσμου εάν στραφεί άμεσα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόσει πράσινο υδρογόνο στον τομέα του χάλυβα», σημειώνει ο Soroush Basirat, ενεργειακός χρηματοοικονομικός αναλυτής του IEEFA.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές, η μετάβαση της ΜΕΝΑ στον πράσινο χάλυβα είναι απλούστερη και φθηνότερη. Συγκεκριμένα στην έκθεση υπάρχει ο ισχυρισμός πως «δεν απαιτείται επιπλέον επένδυση για την αντικατάσταση της βασικής τεχνολογίας». Κι αυτό εξηγείται επειδή «όλες οι νέες επενδύσεις θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην επέκταση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου μεταξύ άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ακόμα η ΜΕΝΑ διαθέτει εξαιρετικούς ηλιακούς πόρους για να βοηθήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε ότι η ΜΕΝΑ έχει την υψηλότερη δυναμικότητα φωτοβολταϊκού δυναμικού παγκοσμίως και θα μπορούσε θεωρητικά να παράγει περισσότερες από 5,8 κιλοβατώρες (kWh) ανά τετραγωνικό μέτρο καθημερινά. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, με τη διαθέσιμη χωρητικότητα της ΜΕΝΑ, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου κάτω από 1$/κιλό είναι εφικτή έως το 2050.

«Η πρόσβαση της ΜΕΝΑ σε πλούσιους πόρους ηλιακής ενέργειας θα επιτρέψει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε ανταγωνιστική τιμή», υποστηρίζει ο Soroush Basirat του IEEFA.

Στην έκθεση του Ινστιτούτου ακόμα σημειώνεται πως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι πρωτοπόροι της ΜΕΝΑ στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο.

Επισημαίνεται, δε, πως η επένδυση της Σαουδικής Αραβίας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από το ηλιακό πάρκο Mohammed bin Rashid Al Maktoum και η κοινή επένδυση της Emirates Steel και της TAQA είναι μεταξύ των δεκάδων ανακοινώσεων πράσινων έργων στην περιοχή MENA.