ΥΠΕΝ: Προκαταβολή 100 εκατ. στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για τον Αντλησιοταμιευτικό Σταθμό Αμφιλοχίας

ΥΠΕΝ: Προκαταβολή 100 εκατ. στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για τον Αντλησιοταμιευτικό Σταθμό Αμφιλοχίας
Πέμπτη, 01/09/2022 - 14:41

Την προκαταβολή (το 40% του συνολικού ποσού της επενδυτικής ενίσχυσης) για το έργο "Υποέργο 1 Αντλησιοταμιευτικός Σταθμός Δυτικής Ελλάδας (Αμφιλοχία), ισχύος 680MW" που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο, το οποιο θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ωςΈργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24), ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 και παραμένει στη λίστα, καθώς θεωρείται υψίστης σημασίας.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ680 MW(παραγωγή) και730 MW(άντληση),το έργο περιλαμβάνειδυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου5hm3και 2 hm3αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί τηνυπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

  • Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής.
  • Ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh και η Επένδυση ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ

Ύψος χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση του Έργου γίνεται με τη μορφή επιχορήγησης που ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ και χορηγείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επιχορήγηση αφορά σε μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του Έργου, ο οποίος εκτιμάται σε 550 εκ. ευρώ. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός του Έργου, όπως αυτός εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 3 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/54536/1941/2022 (Β’ 2688) απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπολείπεται των 550 εκ. ευρώ σε ποσοστό άνω του 15%, το ποσό της χρηματοδότησης αναθεωρείται με τροποποίηση της παρούσας.

Με την επιφύλαξη τυχόν απόφασης παράτασης ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025, οπότε ο σταθμός πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.

Χρονοδιάγραμμα καταβολής της χρηματοδότησης

Η καταβολή της χρηματοδότησης (πληρωμή) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα γίνεται, ως ακολούθως με τη προϋπόθεση τήρησης των χρονικών οροσήμων που τίθενται στο Χρονοδιάγραμμα Κατασκευής, όπως αυτό πιστοποιείται στη σχετική Έκθεση του Ανεξάρτητου Μηχανικού προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προβλέπεται στο άρθρο 6 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΗΕ/54536/1941/2022 (Β’ 2688) απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

α) Ο Φορέας Κατασκευής/Κύριος του έργου, με την ένταξη του έργου, λαμβάνει μέρος της ενίσχυσης ως προκαταβολή (πρώτη δόση), ίση με το 40% του συνολικού ποσού της επενδυτικής ενίσχυσης, ήτοι εκατό (100) εκατομμύρια ευρώ.

β) Με την ολοκλήρωση του 50% του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου του έργου, ο Φορέας Κατασκευής/Κύριος του έργου, λαμβάνει τη δεύτερη δόση της ενίσχυσης, ίση με το 20% του συνολικού ποσού της επενδυτικής ενίσχυσης.

γ)Με την ολοκλήρωση του 70% του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου του έργου ο Φορέας Κατασκευής/Κύριος του έργου, λαμβάνει την τρίτη δόση, ίση με το 30% του συνολικού ποσού της επενδυτικής ενίσχυσης.

δ)Με την ολοκλήρωση του συνόλου του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου του έργου ο Φορέας Κατασκευής/ Κύριος του έργου, λαμβάνει την τελευταία δόση, ίση με το υπολειπόμενο 10% της επενδυτικής ενίσχυσης.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 01/09/2022 - 15:00