Enel: Αναπτύσσουμε δεξιότητες και επιχειρήσεις για ένα βιώσιμο μέλλον

Enel: Αναπτύσσουμε δεξιότητες και επιχειρήσεις για ένα βιώσιμο μέλλον
Πέμπτη, 25/08/2022 - 09:08

Η δέσμευση της Enel Green Power προς τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται παγκοσμίως περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργίας επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι εθελοντές μας.

Προετοιμασία της εισόδου στην αγορά εργασίας, είτε μέσα από την εκμάθηση ενός επαγγέλματος, είτε με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, ή με την ανάπτυξη ενός έργου και τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας: για τηνEnel Green Power, αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους δημιουργούμεαμοιβαία αξία(create shared value) και συμβάλλουμε στηβιωσιμότηταόπου κι αν δραστηριοποιούμαστε.

«Διδάσκοντας» τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι εργαζόμενοι της Enel Green Power συμμετέχουν ενεργά σεπρωτοβουλίες επαγγελματικής κατάρτισηςπου συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίαςανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ιδανικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμαΕνέργεια με τοπική δύναμηπου ξεκίνησε στη Χιλή: ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για την απόκτηση των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την εργασία σε μια μονάδα ηλιακής ενέργειας σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας και βιωσιμότητας της Enel.

Επίσης στη Νότια Αμερική, αλλά αυτή τη φορά στην Κολομβία, στο εργοστάσιοηλιακής ενέργειας τουΕλ Πάσο, μια συνεργασία με τηνSENA(Εθνική Υπηρεσία Εκπαίδευσης) οδήγησε στην ανάπτυξη αρκετών εκπαιδευτικών μαθημάτων - όπως κοπή και κλάδεμα, χειρισμός εξοπλισμού, χειρισμός βαρέων μηχανημάτων, ξυλουργική και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών - στα οποία έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 250 άτομα μέχρι στιγμής.

Αλλά η δέσμευσή μας αφορά και την Ευρώπη. ΣτηνΙσπανία, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης πέντε ηλιακών πάρκων στην Εξτρεμαδούρα, ηEndesaβοήθησε στη δημιουργία μαθημάτων κατάρτισης που απευθύνονταν ειδικά σε άνεργους κατοίκους των δήμων Bodonal και Fregenal de la Sierra.

Δράσεις με επίκεντρο την Αφρική

ΣτηΝότια Αφρική, τα έργα μας στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν εκπαίδευση για 20 ανέργους που έχουν πλέον τα προσόντα να εργαστούν στην κατασκευή εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εκπαίδευση της πρώτης γυναίκας τεχνικούανεμογεννητριώντης τοπικής κοινότητας, στις εγκαταστάσεις τηςNxuba. Το πρόγραμμαΕκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτές(Τraining of Trainers)πραγματοποιείται επίσης στηνΑφρική, εκπαιδεύοντας μελλοντικούς δασκάλους στηνΑκαδημία Micro-Grid του RES4Africa. Μεταξύ των εκπαιδευτών είναι εννέα έμπειροι εθελοντές της Enel Green Power που συμμετέχουν στο πρόγραμμαConnecting Energies.

Υποστήριξη για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη φάση του διεθνούς εθελοντικού έργουSOS Mentoring. Μετά την επιτυχία του πρώτου σκέλους, το έργο επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και στη συνέχεια καθοδήγησαν, ως μέντορες, μικροεπιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την επιχείρησή τους.

Μέσω αυτού του προγράμματος, η Enel Green Power βοηθά ανθρώπους να αναπτύξουν μακράς διαρκείας επιχειρηματικά έργα: παρέχοντας τεχνογνωσία, υλικά και, όταν είναι απαραίτητο, εισφορές κεφαλαίων. Έτσι δημιουργήθηκε το έργοΘερμικών ΣάκωνστηΝότια Αφρική. Τα υλικά που χρειάζονταν για την παραγωγή θερμικών σάκων παρασχέθηκαν από τον συνεταιρισμό Bona Bontle σε 72 γυναίκες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Στη Χιλή, το Περού, την Κολομβία και την Ισπανία, οι εθελοντές της Enel βοηθούν μικρές επιχειρήσεις, που τώρα είναι πιο ευάλωτες από ποτέ λόγω του Covid, να αναπτύξουν διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τη βοήθεια δημόσιων πόρων. Και τέλος, στηνΙταλία- σε συνεργασία με τοPeekaboo,το μεγαλύτερο δίκτυο βιώσιμης καινοτομίας της Ιταλίας – εγκαινιάσαμε το πρόγραμμαEnel Sustainability Startup Programγια να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη έργων και τεχνολογιών που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες. Όσοι έχουν τις καλύτερες ιδέες, στο πλαίσιο τριών διαφορετικών προκλήσεων, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για startup επιχειρήσεις.