ΗΠΑ: Υπό τον Λευκό Οίκο η αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας

ΗΠΑ: Υπό τον Λευκό Οίκο η αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Σάββατο, 25/06/2022 - 07:41

Κάτω από την ηγεσία του Λευκού Οίκου θα καταγραφεί ο χάρτη πορείας για την υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε του αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, δίνοντας έτσι πολιτικό βάθος στο σχέδιο και καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του προέδρου Μπάιντεν να επιταχυνθεί το σχέδιο της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, ύστερα μάλιστα μετά την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στόχος του χάρτη θα είναι η δημιουργία μιας ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού υπεράκτιων αιολικών πάρκων με έδρα τις ΗΠΑ, η ανάπτυξη ενός ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η επιτάχυνση των εργασιών για την αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών θεμάτων ανάμεσα στις αμερικανικές πολιτείες.

Το σχέδιο βρίσκεται στο πλαίσιο της διακήρυξης Μπάιντεν για 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030 και 100% καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ η επίτευξη αυτού του στόχου θα έχει ως αποτέλεσμα μια αναμενόμενη ετήσια επένδυση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτια αιολικά έργα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή έως και 10 εργοστασίων παραγωγής για εξαρτήματα υπεράκτιων ανεμογεννητριών και νέων πλοίων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ο στόχος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της χώρας θα ενισχύσει επίσης σχεδόν 80.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και τις γύρω τοπικές κοινότητες, θα τροφοδοτήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια σπίτια και θα μειώσει 78 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ακόμα, σημειώνεται, πως οι επενδύσεις που προβλέπονται από τον νόμο Μπάιντεν για τις Υποδομές περιλαμβάνουν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο υπουργείο Ενέργειας για επέκταση και ενημέρωση του δικτύου μεταφοράς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών συνδέσεων με υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ο σχετικός νόμος όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα προβλέπει άλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόμβους υδρογόνου, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν υπεράκτια αιολική ενέργεια για την παραγωγή υδρογόνου ή καυσίμων που προέρχονται από υδρογόνο.

«Δουλεύοντας μαζί – οι πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση – μπορούμε να φέρουμε το μέλλον της καθαρής ενέργειας πιο γρήγορα», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Μ. Γκράνχολμ . «Η νέα Ομοσπονδιακή Πολιτειακή Συνεργασία Εφαρμογής Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας ισχυρής εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού για υπεράκτια αιολική ενέργεια και ένα θεμέλιο για την παροχή άφθονης καθαρής ενέργειας μαζί με περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Προκειμένου να επιτεχθούν αυτοί οι στόχοι απαιτείται συνεργασία σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εμπορίου προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στους ωκεανούς, στις παράκτιες κοινότητες και στον κλάδο της αλιείας.