Η Americraft Marine εξαγόρασε το ναυπηγείο St. Johns Ship Building

Η Americraft Marine εξαγόρασε το ναυπηγείο St. Johns Ship Building
Τετάρτη, 22/06/2022 - 12:29

Η θυγατρική του Libra Group εξαγοράζει το ναυπηγείο St. Johns Ship Building, υποστηρίζοντας την ανάγκη για πλοία που προάγουν την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ

Η Americraft Marine, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Libra, ανακοίνωσε την εξαγορά του ναυπηγείου St. Johns Ship Building, το οποίo εξειδικεύεται στην κατασκευή και επισκευή πλοίων που συμμορφώνονται με τον νόμο «Jones Act», συμπεριλαμβανομένων πλοίων που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Με έδρα την Palatka της Φλόριντα κοντά στο Τζάκσονβιλ, η St. Johns Ship Building πρωτοστατεί στη κατασκευή και επισκευή μιας μεγάλης ποικιλίας πλοίων από χάλυβα και αλουμίνιο, συμπεριλαμβανομένων πορθμείων (επιβατηγά/οχηματαγωγά), ρυμουλκών, φορτηγίδων και πλοίων μεταφοράς γενικών φορτίων. Επισημαίνεται ότι το St. Johns Ship Building είναι ένα από τα λίγα ναυπηγεία των ΗΠΑ που ναυπηγούν πλοία που υποστηρίζουν και εξυπηρετούν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η Americraft Marine είναι θυγατρική του Libra Group, ενός ιδιωτικού διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου του οποίου οι θυγατρικές κατέχουν και διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία σε περισσότερες από 50 χώρες. Η ανακοίνωση έρχεται σε μια εποχή, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πλοία που συμμορφώνονται με τον νόμο «Jones Act». Η κατασκευή πλοίων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, θα χρειαστεί σημαντική ναυπηγική ικανότητα τα επόμενα 10-15 χρόνια για να υποστηριχθεί η επερχόμενη ζήτηση για πλοία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στις 6 Ιουνίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικαλέστηκε τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής για να αντιμετωπίσει την επείγουσα ανάγκη για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Αυτή η εξαγορά, στα σκαριά εδώ και καιρό, αξιοποιεί τις αποδεδειγμένες ικανότητες του ναυπηγείου St. Johns Ship Building στην κατασκευή πλοίων εξυπηρέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σε συνάρτηση με την εμπειρία του Ομίλου Libra στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη γνώση που διαθέτει στο ναυτιλιακό κλάδο.

Με εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν μια προστατευόμενη από τις καταιγίδες ζώνη 100 στρεμμάτων στην ενδοχώρα, με πλωτή δεξαμενή 850 τόνων, το ναυπηγείο St. Johns Ship Building είναι σε θέση να επιταχύνει την παραγωγή σκαφών που συμμορφώνονται με τον νόμο «Jones Act», ιδιαίτερα την κατασκευή και συντήρηση σκαφών υποστήριξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η Americraft Marine σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη ναυπηγική ικανότητα του St. Johns Ship Building, μέσω της εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, αξιοποιώντας την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία του ναυπηγείου με στόχο τη δημιουργία ενός ναυπηγείου που εστιάζει στο μέλλον και θα είναι το καλύτερο στην κατηγορία του.

«Ως όμιλος με πάνω από 45 χρόνια θαλάσσιας κληρονομιάς, μέσω της αρχικής θυγατρικής μας Lomar Shipping, καθώς και σημαντική εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω τεσσάρων θυγατρικών εταιρειών καθαρής ενέργειας, είμαστε περήφανοι που επενδύουμε στο μέλλον της ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Libra κ. Γιώργος Μ. Λογοθέτης.

«Με ικανούς ηγέτες που έχουν εμπειρία δεκαετιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία και υπάρχουσες σχέσεις πελατών, η Americraft Marine και το St. Johns Ship Building θα χτίσουν και θα ενισχύσουν τον στόλο των ΗΠΑ καλύπτοντας ανάγκες της κυβέρνησης και ιδιωτών πελατών, υποστηρίζοντας παράλληλα το οικονομικό και καθαρό ενεργειακό μέλλον της χώρας».

Ο ναυπηγικός τομέας είναι κρίσιμος για την ισχυρή βιομηχανική οικονομία των ΗΠΑ και παρέχει οικονομικές ευκαιρίες στις παράκτιες κοινότητες μέσω μακροπρόθεσμων θέσεων εργασίας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ, η οποία έχει γίνει πιο κρίσιμη λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων, του γεωπολιτικού τοπίου και του οικονομικού κλίματος.

«Η Americraft Marine είναι περήφανη που εξαγόρασε το St. Johns Ship Building, το οποίο διαθέτει τη σωστή ηγεσία και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να επιταχύνει το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και να προωθήσει την επείγουσα ανάγκη για πλοία συμβατά με τον νόμο Jones», δήλωσε ο Omear Khalid, Διευθύνων Σύμβουλος της Americraft Marine. «Ο στόχος μας είναι απλός: να οικοδομήσουμε ένα πρωτοκλασάτο ναυπηγείο που συμμορφώνεται με τον νόμο Jones. Η Americraft Marine θα προσφέρει σταθερές θέσεις εργασίας, θα επενδύσει στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και θα αξιοποιήσει την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία του St. Johns καθώς και την ιστορική ναυτιλιακή κληρονομιά του Ομίλου Libra».

Η εξαγορά του ναυπηγείου St. Johns Ship Building, είναι η πρώτη για την Americraft Marine, η οποία προσβλέπει μελλοντικά σε εξαγορές και σε οργανική ανάπτυξη που ανταποκρίνεται στην απόλυτη ανάγκη για μοντέρνα και υπερσύγχρονα πλοία, συμπεριλαμβανομένων φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς αποσύρονται παλαιότερα πλοία που συμμορφώνονται με τον νόμο Jones. Η Americraft Marine δίνει προτεραιότητα σε βιώσιμες επενδύσεις που στηρίζουν την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην καθαρή ενέργεια, κατασκευάζοντας και συντηρώντας πλοία που υποστηρίζουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.