Ενεργειακός Γολγοθάς για τις επιχειρήσεις σε βάθος εξαετίας

Ενεργειακός Γολγοθάς για τις επιχειρήσεις σε βάθος εξαετίας
Πέμπτη, 16/06/2022 - 06:44

Ενεργειακό Γολγοθά για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια για τις επιχειρήσεις προβλέπει ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που έχει χθες στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Παπαλεξόπουλος έκανε λόγο για ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας στα επόμενα χρόνια τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση θα προσθέτει πολυπλοκότητα και κόστος για αρκετά χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του επέμεινε στην πολιτική της ενεργειακής μετάβασης όπως περιγράφεται στο Fit For 55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν τον κάνει να «βάλει νερό στο κρασί» του. Πάντως παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένοι οι υπολογισμοί ως προς την πραγματική δυναμική της πράσινης μετάβασης, όχι όμως και η ταχύτητα της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική αγορά ενέργειας δεν είναι ώριμη, αλλά προέβαλε ως επιτυχία της κυβέρνησης του τη σωτηρία της ΔΕΗ από τη βέβαιη χρεοκοπία, η οποία, όπως είπε, είναι σήμερα σε θέση να συμβάλλει στη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας, να λειτουργεί ως εθνικός πρωταγωνιστής και να στηρίζει τα νοικοκυριά τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Προτεραιότητα η προώθηση των ΑΠΕ

Υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του είναι η προώθηση των ΑΠΕ αλλά και η αντιμετώπιση εμποδίων για την αυτοπαραγωγή και το netmetering που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Προανήγγειλε την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση μεγάλων έργων ΑΠΕ ώστε όπως είπε να συγκεντρωθούν σε περιοχές μεγάλα συστήματα ανεμογεννητριών. Μάλιστα σημείωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για τα θέματα της χωροθέτησης των ΑΠΕ ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος.

Σε ότι αφορά το κόστος για τη βιομηχανία και ειδικά για τον φόρο άνθρακα (CBAM) που προωθείται σε επίπεδο ΕΕ και προβληματίζει εντονότατα τη βιομηχανία, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τίποτα που να θέτει την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις

Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις ενώ σε ότι αφορά την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας για τη μείωση της χονδρικής τιμής είπε ότι στόχος της δομικής παρέμβασης είναι να υπάρχει προβλεψιμότητα στο μέσο κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Θα είναι υψηλότερο το κόστος» αλλά όπως είπε θα συνοδευτεί από επιβεβλημένες στοχευμένες και κοινωνικά δίκαιες παρεμβάσεις τόσο για τον ηλεκτρισμό όσο και για τα καύσιμα.

Αβεβαιότητα για το κόστος, δεν υπάρχουν PPAs

Για το ζήτημα του κόστους ενέργειας ο κ. Παπαλεξόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι θα πρέπει να επιδοτηθεί με διάφορους τρόπους. Όπως είπε, χρειάζεται επιδότηση ο παραγωγικός ιστός οι μικρομεσαίες, οι μεγάλες επιχειρήσεις.

«Είμαστε σε αρνητική θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας δεν υπάρχουν PPAs, δεν έχουμε σταθερό κόστος ενέργειας. Προσπαθούμε να κλείσουμε δουλειές χωρίς να ξέρουμε ποιο θα είναι το κόστος μας, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση είπε ότι προσθέτει πολυπλοκότητα και κόστος για αρκετά χρόνια. Εγείρονται πολλά ερωτήματα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κατ΄ ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είμαστε εκεί σήμερα» σημείωσε. Αντίστοιχα, σημαντική Ευρωπαϊκή, και συνάμα Ελληνική, πρόκληση είναι και η νομοθέτηση κανόνων που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα, δηλαδή της μεταφοράς παραγωγής εκτός Ευρώπης σε αναζήτηση πιο χαλαρών περιβαλλοντολογικών κανόνων. Τα διλήμματα του τρίπτυχου -αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας – και ανταγωνιστικότητα της παραγωγής, προϋπήρχαν. Η κρίση όμως, άλλαξε τα δεδομένα προς το χειρότερο και η Ελλάδα, στο πλαίσιο βέβαια των ευρωπαϊκών πολιτικών, πρέπει να αναζητήσει τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης» κατέληξε.