Νορβηγία: Στην τελική ευθεία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Νορβηγία: Στην τελική ευθεία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 10/06/2022 - 07:00

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του πρώτο υπεράκτιο αιολικού πάρκου Hywind Tampen στη Νορβηγία και τη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τους υπεράκτιους ανέμους.

Το συνολικό κόστος των έργων θα είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορόνες, μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από το νορβηγικό κράτος. Αυτή η υποστήριξη από το κράτος έχει δώσει ώθηση στην κατασκευή του έργου, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας.

Οι στόχοι της νορβηγικής κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι είναι φιλόδοξοι, είναι και ρεαλιστικοί για τα δεδομένα της συγκεκριμένης χώρας. Συγκεκριμένα φιλοδοξεί να παράγει σχεδόν τόση νέα ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολική ενέργεια, όσο η Νορβηγία παράγει σήμερα, και σχεδιάζει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη καταστευαστική φάση σε λιγότερο από τρία χρόνια μετά την υποβολή σχεδίων ανάπτυξης και λειτουργίας. Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη μεγαλύτερων πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στη Βόρεια Θάλασσα. «Αυτό είναι δυνατό επειδή η βιομηχανία και το κράτος έδειξαν τόλμη και βοήθησαν να αναπτυχθεί μια αγορά προμηθευτών υπεράκτιων αιολικών υλικών βασισμένη στην τεχνογνωσία από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Pål Eitrheim, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρίας Equinor για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Κατά την χθεσινή επίσκεψη του Νορβηγού πρωθυπουργού στο έργο, ο Geir Tungesvik, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Equinor για Έργα, Γεωτρήσεις και Προμήθειες επισήμανε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για νέες βιομηχανικές ευκαιρίες για τη Νορβηγία και τη νορβηγική βιομηχανία προμηθευτών σε μια ολοένα και πιο παγκόσμια αγορά. «Οι νέες μέθοδοι εγκατάστασης, κατασκευές από σκυρόδεμα και αλληλεπίδραση μεταξύ συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάζονται και αναπτύσσονται περαιτέρω. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης και είναι μοναδικό, όχι μόνο για τη Νορβηγία, αλλά για όλον τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι 11 πλωτές ανεμογεννήτριες που απαρτίζουν το Hywind Tampen συναρμολογούνται επί του παρόντος στη βάση Wergeland στο Gulen στην κομητεία Vestland της Νορβηγίας. Στην περιοχή αυτή τοποθετούνται η δομή του πύργου, το περίβλημα του στρόβιλου και τα πτερύγια πριν ρυμουλκηθούν 140 km στα πεδία Snorre και Gullfaks, όπου το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα παρέχει ισχύ στις εγκαταστάσεις.

Το αιολικό πάρκο θα έχει συνολική ισχύ συστήματος 88 MW, το οποίο πιθανώς θα καλύπτει περίπου το 35% των ετήσιων αναγκών ενέργειας στις πέντε πλατφόρμες Snorre A και B και Gullfaks A, B και C. Αυτό θα μειώσει την ανάγκη για τοπικά παραγόμενη ισχύς φυσικού αερίου στα κοιτάσματα και έτσι θα μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές από τα πεδία κατά περίπου 200 000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που ισοδυναμεί με εκπομπές από 100 000 οχήματα.