ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Γιατί προχώρησε σε εξαγορά της Voltera

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Γιατί προχώρησε σε εξαγορά της Voltera
Παρασκευή, 10/06/2022 - 06:45

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποκτά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 110 MW, το οποίο βοηθά και στη σημαντική αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου της αλλά και στη διαφοροποίηση του με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων, αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ με αφορμή την εξαγορά του 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε κάθε εταιρεία κατά 45%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επιτυγχάνεται διαφοροποίηση κινδύνου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με προσθήκη σημαντικής ισχύος αιολικών πάρκων η οποία συμπληρώνει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων που κατέχει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Χαρακτηρίζουν δε την εξαγορά εμφατική κίνηση σε ανταγωνιστική διαδικασία με αντιπάλους μεγάλους διεθνείς παίκτες, όπως η Iberdrola, για πρώτη φορά στην ιστορία και προσθέτουν πως με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή .

Τα υπό κατασκευή έργα

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τους τελευταίους 24 μήνες έχει ολοκληρώσει συμφωνία με την RWE αλλά και έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10GW. Έχει ισχυρή παρουσία στην αποθήκευση με έργα ισχύος άνω του 1GW. Αναμένεται δε νέος διαγωνισμός από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για έργο 500MW εντός του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί πως στη Δυτική Μακεδονία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή 4 φωτοβολταϊκών ισχύος 94MW, ενώ θα αναπτύξει και ένα mega φωτοβολταϊκό 500MW στην Πτολεμαΐδα.