Στόχος Μπάιντεν για 100% καθαρή ενέργεια ως το 2035

Στόχος Μπάιντεν για 100% καθαρή ενέργεια ως το 2035
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 02/06/2022 - 07:00

Την προσήλωσή της να πετύχει τον στόχο του 100% καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ επαναλαμβάνει με ένα νέο πρόγραμμα συντονισμού των ενδιαφερόμενων η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στην εξάλειψη των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και την αναγκαστική ενθάρρυνση αύξησης της διύλισης πετρελαίου, η οποία δεν ήταν παρά αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έτσι η κυβέρνηση Μπάιντεν μέσω του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ παρουσίασε το πρόγραμμα Interconnection Innovation e-Xchange (i2X), το οποίο έχει ως στόχο να συντονίσει φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, επιχειρηματικούς φορείς καθαρής ενέργειας και άλλους ενδιαφερόμενους για να τροφοδοτήσουν με περισσότερη καθαρή ενέργεια το ηλεκτρικό δίκτυο της Αμερικής.

Η συνεργασία θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής για καθαρές πηγές ενέργειας και χαμηλότερο κόστος σύνδεσης. Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει την επέκταση των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο του Προέδρου για 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα i2X θα αναζητήσουν λύσεις για ταχύτερη, απλούστερη και δικαιότερη διασύνδεση πόρων καθαρής ενέργειας.

«Η προσπέραση του αδιεξόδου που επιβραδύνει την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας είναι το κρίσιμο ζήτημα για την αύξηση της πρόσβασης σε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια για τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Μ. Γκράνχολμ.

Η πρόσφατη Μελέτη Solar Futures

Η πρόσφατη Μελέτη Solar Futures Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας δείχνει ότι τόσο οι ηλιακοί, όσο και οι αιολικοί πόροι ενέργειας θα πρέπει να επεκταθούν σημαντικά για να επιτύχουν τους στόχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ωστόσο, οι ισχύοντες κανόνες, το κόστος και οι διαδικασίες για τη σύνδεση στο δίκτυο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ταχεία αύξηση των έργων καθαρής ενέργειας και απαιτούν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για τη σύνδεση των έργων στο δίκτυο.

Επιπλέον, οι χρόνοι αναμονής διασύνδεσης και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας που πρόκειται να προστεθούν στο δίκτυο αυξάνονται, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές επιταχύνεται ταχύτερα από ποτέ.

Το πρόγραμμα i2X στοχεύει να λύσει αυτές τις προκλήσεις αντιμετωπίζοντας τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη διασύνδεση του δικτύου, όπως η έλλειψη δεδομένων, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και άλλα. Το πρόγραμμα i2X θα παρέχει τεχνική βοήθεια στους εταίρους για την ανάπτυξη λύσεων σε συγκεκριμένα περιφερειακά, κρατικά και τοπικά ζητήματα διασύνδεσης, βοηθώντας στη σύνδεση περισσότερης καθαρής ενέργειας στο δίκτυο και μειώνοντας το κόστος για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Οι συνεργάτες του i2X θα αντιμετωπίσουν επίσης τις ανισότητες που προκαλούνται από επαχθείς διαδικασίες διασύνδεσης σε ευθυγράμμιση με την πρωτοβουλία Justice40 της Διοίκησης .

Σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα i2X, ειδικοί από τα Γραφεία Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας και Αιολικής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας και τα Εθνικά Εργαστήρια του Υπουργείου Ενέργειας θα αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη 5 ετών που θα θέτει στόχους και θα προσδιορίζει τα ερευνητικά κενά που θα προκύπτουν στην πορεία.