Εξοικονομώ Επιχειρώ: Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις θα ευνοηθούν

Εξοικονομώ Επιχειρώ: Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις θα ευνοηθούν
Κυριακή, 31/03/2024 - 08:26

Θα διατεθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού και στον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, στους επιλέξιμους ΚΑΔ.

Μέχρι τις 15 Απριλίου συνεχίζονται οι αιτήσεις το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρώ», με το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής να είναι μικρό. Υπενθυμίζεται, πως όταν ξεκίνησαν οι αιτήσεις στις 12 Μαρτίου υπήρξαν διαμαρτυρίες για το πολύ μικρό χρόνο υποβολής των αιτήσεων με αποτέλεσμα το υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώσει την παράτασή μέχρι τις 15 Απριλίου, στις 18:00.

Θα διατεθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού και στον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, στους επιλέξιμους ΚΑΔ.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα παρακάτω κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα (με ειδικό σήμα λειτουργίας ή υποβληθείσα γνωστοποίηση κατά τις διατάξεις του ν. 442/2016) στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως κατηγορίας αστέρων ή και κλειδιών ή αυτά που δεν έχουν καταταγεί και η δυναμικότητα τους, σύμφωνα με το ειδικό σήμα λειτουργίας ή την γνωστοποίηση , δεν ξεπερνά τις διακόσιες (200) κλίνες

Ξενοδοχεία της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.4276/2014

- Ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε

παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια ή κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

- Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων

διαμερισμάτων και μικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων

επιπλωμένων διαμερισμάτων.

- Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή και

τουριστικές επαύλεις.

- Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ).

Οι επιλέξιμες δαπάνες διακρίνονται για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες εμπίπτουν στο γενικό απαλλακτικό κανονισμό και λοιπές υποστηρικτικές δαπάνες. Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων και εγκατάσταση συστημάτων σκίασης. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογία LED, εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμού, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών. Εγκατάστασης ηλιοθερμικών συστημάτων. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης, δικτύων διανομής. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε συστήματα ψύξης χώρων. Εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο.