Αιφνιδιάζουν τα μέτρα υποχρεωτικής πυροπροστασίας-Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε δάση και αστικά πάρκα

Αιφνιδιάζουν τα μέτρα υποχρεωτικής πυροπροστασίας-Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε δάση και αστικά πάρκα
Τρίτη, 19/03/2024 - 06:49

Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δάση, η υποχρέωση για την τήρηση μέτρων πυροπροστασίας μέσα σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από την ερμηνευτική εγκύκλο για την «εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», που εξέδοσε την Παρασκευή το ΥΠΕΝ.

Ετσι, έως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει τεχνικός επιστήμονας να συντάξει έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας και τεχνική έκθεση με βάση την οποία καθορίζονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας ανάλογα με τη ζώνη επικινδυνότητας που βρίσκεται το κάθε ακίνητο. Και στη συνέχεια θα πρέπει έως το τέλος του Απριλίου να έχει κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας του ακινήτου τους. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με πρόστιμα από 250 ευρώ ανάλογα με το τετραγωνικό και τη ζώνη επικινδυνότητας στην οποία βρίσκονται.

Για απόλυτο αιφνιδιασμό κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ, τονίζοντας ότι «εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, απειλούνται με πρόστιμα 1.000 ευρώ και εξοντωτικές ποινές αν δεν συμμορφωθούν με τις νέες ασαφείς και ανεφάρμοστες χρονικά υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται, ώστε να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι συμβεί»

Ποιους αφορά

Το μέτρο αφορά όλους όσοι διαμένουν σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Οι κατηγορίες επικινδυνότητας είναι η χαμηλή, η μεσαία, η υψηλή και η ιδιαίτερη υψηλή. Η κατηγοριοποίηση αυτή γίνεται με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και άλλα χαρακτηριστικά όπως η κλίση του εδάφους, η πυροπληκτότητα της περιοχής, το αν υπάρχουν δίκτυο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, το είδος της βλάστησης στην περιοχή κά.

Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Ετσι, μέχρι την 31.03.2024 , δηλαδή σε λιγότερο από 15 ημέρες, υποχρεούνται να προβούν σε σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Μέχρι την 30.04.2024 υποχρεούνται να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αρχικά, (και στο ηλεκτρονικό "Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών" αργότερα), Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σημειωτέον ότι η Δήλωση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι την 30.4 κάθε επομένου έτους.

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα

Στην περίπτωση μη τήρησης του κανονισμού επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία αποτελούν έσοδο του οικείου δήμου και ειδικότερα:

-Για τη μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας του ακινήτου και της τεχνικής έκθεσης των απαιτούμενων μέτρων από τεχνικό επιστήμονα το πρόστιμο είναι για τα χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα 0,10 ευρώ για κάθε τ.μ. του ακινήτου. Για τα μεσαίας επικινδυνότητας 0,20 ευρώ ανά τ.μ. για τα υψηλής επικινδυνότητας 0,30 ευρώ ανά τ.μ. και τα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας 0,40 λεπτά ανά τ.μ. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 250 ευρώ και πριν την επιβολή του θα πρέπει να έχει προηγηθεί σύσταση εντός του πρώτου μήνα για την τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και εντός του δεύτερου μήνα για τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων.

-Μετά το πέρας της δίμηνης προθεσμίας συμμόρφωσης και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης έχει συμμορφωθεί επιβάλλεται μόνο το πρόστιμο των 250 ευρώ.

-Αν έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις και εκθέσεις αλλά διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα τότε το πρόστιμο είναι το 50% των προστίμων που προβλέπονται ανά τετραγωνικό μέτρο

-Αν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια συμμόρφωσης στις απαιτήσεις του κανονισμού τότε το πρόστιμο στο 100%.

-Λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία μετά από σύσταση και δίμηνο περιθώριο αν δεν διορθωθούν επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ. Αν ωστόσο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στην τεχνική έκθεση μέτρα πυροπροστασίας επιβάλλεται για κάθε ενότητα μέτρων πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

-Η μη υποβολή της ετήσιας δήλωσης ιδιοκτήτη για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων θεωρείται παράλειψη και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ βασικό στοιχείο για να συμμορφώνονται οι πολίτες ενός ευνομούμενου Κράτους είναι το να γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, και να έχουν το χρόνο και την πραγματική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές. Στη θεωρία μπορεί να ισχύει ότι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται, στην πράξη όμως, αν δεν προηγηθεί μια εκτεταμένη πληροφόρηση των πολιτών για την «ουρανοκατέβατη» αυτή νέα υποχρέωση, αλλά και ατομική ειδοποίησή τους, δεν νοείται να εφαρμοστεί σε βάρος τους ένα μέτρο απόσεισης της κρατικής ευθύνης, που θα δημιουργήσει μια ετήσια «βιομηχανία» προστίμων του χιλιάρικου, ένα νέο πεδίο δυνητικής διαφθοράς και μια χιονοστιβάδα ποινικών διώξεων και βαρύτατων προστίμων επί δικαίων και αδίκων...

Ετσι το «Μητρώο» αυτό, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις των εμπνευστών του, οι οποίες δεν αμφισβητούνται, στην ουσία θα αποτελέσει μια ακόμη «καλοστημένη παγίδα» του Κράτους σε βάρος ενός ασύλληπτα μεγάλου αριθμού ανυποψίαστων πολιτών σε όλη τη χώρα, που πρακτικά θα αγνοούν την ύπαρξή του και όλων αυτών των βαρύτατων υποχρεώσεων και ποινών, χωρίς καμιά προηγούμενη πρόσκληση σε διαβούλευση από κανένα συναρμόδιο Υπουργείο, χωρίς καμιά ευρείας κλίμακας ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των υπόχρεων εκατομμυρίων ιδιοκτητών...