«Εξοικονομώ - Αλλάζω συσκευή: Οι χρόνοι υλοποίησης του προγράμματος

«Εξοικονομώ - Αλλάζω συσκευή: Οι χρόνοι υλοποίησης του προγράμματος
Παρασκευή, 23/02/2024 - 07:43

Από σήμερα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

Θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιστοίχως, θα δύνανται να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτών, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 40%. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν, επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση.

Η διάρκεια υλοποίησης σε κάθε αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έγκρισή της στο Πρόγραμμα. Εντός του άνω διαστήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο και, στην περίπτωση χρήσης ΠΕΑ, να υποβληθεί αίτημα ολοκλήρωσης και ελέγχου για την καταβολή ενίσχυσης (συμπεριλαμβανομένων των δικαιολογητικών ολοκλήρωσης και του 2ου ΠΕΑ. Σε περίπτωση που είχε διενεργηθεί 1ος ενεργειακός έλεγχος, ο 2ος ενεργειακός έλεγχος, θα πραγματοποιείται τουλάχιστον 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και κατόπιν θα υποβάλλεται αίτημα ολοκλήρωσης και ελέγχου για την καταβολή ενίσχυσης (συμπεριλαμβανομένων των δικαιολογητικών ολοκλήρωσης και του 2ου ενεργειακού ελέγχου). Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αιτήματος για καταβολή της ενίσχυσης της επένδυσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την 30/09/2025.

Το μέγιστο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που αντιστοιχεί σε συμπληρωματικές εργασίες είναι 25% επί των συνολικών δαπανών. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη επί των υπηρεσιών για την έκδοση του κάθε ΠΕΑ είναι 400,00 €. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη επί των υπηρεσιών για τη διενέργεια του κάθε ενεργειακού ελέγχου είναι 500,00 € και ο ενεργειακός έλεγχος είναι υποχρεωτικός μόνο στην υλοποίηση λοιπών παρεμβάσεων ενέργειας, και σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται ΠΕΑ.