Το 5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειο στις 12 & 13 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον

Το 5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειο στις 12 & 13 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον
Πέμπτη, 08/02/2024 - 10:56

Σειρά επαφών και συναντήσεων σε σημαντικά think tanks στην Ουάσιγκτον - το βραβείο “ηγέτης” στον John Sarbanes

Με επαφές και συναντήσεις σε κορυφαία think tanks στην Ουάσιγκτον, θα ανοίξει η πρώτη ημέρα του 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 12-13 Φεβρουαρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα και συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την εφημερίδα Καθημερινή.

Θεσμικοί, επιχειρηματικοί και ακαδημαϊκοί παράγοντες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και της χώρες της Αν. Μεσογείου θα συζητήσουν αναφορικά με τα ζητήματα της περιοχής. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη των Δυτ. Βαλκανίων και ο ρόλος των ΗΠΑ θα τεθούν στο επίκεντρο σε συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Center for European Policy Analysis (CEPA) από τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, τον Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev και τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Στρογγυλή τράπεζα θα πραγματοποιηθεί στο Foundation For Defense of Democracies, όπου μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Assistant Secretary στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, θα αναλύσουν τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ των κρατών της Αν. Μεσογείου. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ George J Tsunis, στο Jewish Institute for National Security of America (JINSA), θα εστιάσει στις προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Αν. Μεσογείου, σε μια συζήτηση με τον Πρόεδρο της JINSA, Michael Makovsky, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του American College of Greece, Κωνσταντίνο Φίλη και τον Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρ. Υποθέσεων και βουλευτή της ΝΔ, Τάσο Χατζηβασιλείου.

Στο American Enterprise Institute θα γίνει συζήτηση για τα 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ηγέτη δυτικών πρωτοβουλιών στην Αν. Μεσόγειο μεταξύ άλλων με τον Νικόλα Κυριακίδη, ιδρυτή του Cyprus Forum, τον Ευάγγελο Σάββα, πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ και τον Michael Rubin, Senior Fellow του American Enterprise Institute.

Η ημέρα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο της πρωτοβουλίας Hellas and Diaspora - The Future, όπου θα απονεμηθεί το βραβείο “ηγέτης” στον βουλευτή του Αμερικανικού Κογκρέσου, John Sarbanes. Παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν ο γερουσιαστής, Chris Van Hollen και ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ben Cardin.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα με τους ομιλητές εδώ.