Έρχεται το Εξοικονομώ 2024 και η επιδότηση για αντλίες θερμότητας

Έρχεται το Εξοικονομώ 2024 και η επιδότηση για αντλίες θερμότητας
Τρίτη, 30/01/2024 - 06:32

Με επιδότηση για αντλίες θερμότητας έρχεται το νέο Εξοικονομώ 2024.

Πρόγραμμα για την αντικατάσταση λέβητα με αντλία θερμότητας ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε τι θα περιλαμβάνει το νέο «Εξοικονομώ» ειειδκά για λέβητες βιομάζας. Πρόκειται για ένα ειδικό υποπρόγραμμα για τις περιοχές με υψηλή ρύπανση μέσω του οποίου θα επιδοτείται υψηλότερα η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, εφόσον υπάρχει ταυτόχρονη απόσυρση λέβητα βιομάζας.

Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το ενημερωτικό portal makthes.gr.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις υπερβάσεις στην αέρια ρύπανση που διαπιστώνεται στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο με σκοπό να υλοποιηθεί, με μεγάλη ταχύτητα και με κλειδί την υποκατάσταση της βιομάζας και του πετρελαίου που είναι οι 2 βασικοί ρυπαντές.

«Στη Θεσσαλονίκη ειδικά η βιομάζα δημιουργεί πολλά προβλήματα με λέβητες που καίνε βιομάζα και γι΄αυτό και πρόθεση του υπουργείου είναι η αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το άλλο εργαλείο που θα βοηθήσει στην πτώση της ρύπανσης στην πόλη, είναι η λειτουργία του μετρό καθώς θα επιτευχθεί μεγάλη παρέμβαση με την υποκατάσταση πολλών μετακινήσεων με ρυπογόνα μέσα. Για τη συνεχιζόμενη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη, είπε πώς από τις διαδοχικές μετρήσεις, δεν προκύπτει ρύπανση αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα που περιγράφεται και είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί ξανά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όσον αφορά το στόχο της απανθρακοποίησης, ξεκαθάρισε ότι οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο λίγο πολύ καλύπτονται.

«Η χώρα βάζει πολύ ταχύτερα ΑΠΕ απ΄ότι ήταν προγραμματισμένο με αποτέλεσμα να έχουμε υπέρβαση στόχων από πλευράς μείωσης εκπομπών, δηλαδή είμαστε πιο φιλικοί στο κλίμα απ΄ότι οι ευρωπαϊκοί μας στόχοι».

Το νέο εξοικονομώ 2024

Μέσα στο χρόνο θα τρέξει το νέο εξοικονομώ 2024, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις κατοικίες, με τους πολίτες να καλούνται να πετύχουν τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανάμεσα στις προκλήσεις του νέου προγράμματος είναι να επωφεληθούν όσο γίνεται περισσότερο τα νοικοκυριά με πιο χαμηλά εισοδήματα. Δεύτερη πρόκληση η σημαντική συμμετοχή ενεργειακών επιθεωρητών και μηχανικών, ώστε να υπάρχει σωστή προετοιμασία. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές τονίζουν πως η αφετηρία για την επίτευξη των στόχων είναι η σωστή μόνωση του σπιτιού. Επομένως, οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση όπως οι αντλίες θερμότητας δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς σωστή μόνωση. Οι αντλίες θερμότητας θα επιδοτηθούν σημαντικά στο επόμενο πρόγραμμα και γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον. Όμως από τα μειονεκτήματα εκτός από το μεγάλο κόστος είναι ο χώρος που χρειάζεται για να τοποθετηθεί η μονάδα. Για τον ίδιο λόγο,η έλλειψη χώρου θα αποθάρρυνε κάποιον που θέλει να κάνει σύνδεση με την παροχή νερού για να έχει ζεστό νερό, καθώς θα χρειαζόταν χώρο στο λεβητοστάσιο σε περίπτωση που συνδυαζόταν με μπόιλερ. Πιο εύκολη λύση θα ήταν η σύνδεση της αντλίας θερμότητας με ηλιακό τριπλής ενέργειας.

Να σημειωθεί πως οι αντλίες θερμοτητας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον γενικότερα των ευρωπαίων. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 στη Γαλλία οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας συνέχισαν να αυξάνονται. Περισσότερες από 50.000 πωλήσεις καταγράφηκαν στην Αγγλία. Γενικά σε όλη την Ευρώπη σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων αντλιών για το 2022, ενώ η αγορά συνέχισε να αναπτύσσεται το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, η διφορούμενη επικοινωνία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και η αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών και των επιδοτήσεων, που έχουν φέρει τους καταναλωτές σε αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε μειώσεις των πωλήσεων.