«Παγωμένες» οι πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Παγωμένες» οι πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης
Παρασκευή, 17/11/2023 - 07:20

Η αλλαγή του καιρού εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης.

Μέχρι και 50% μειωμένες είναι οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τους πρατηριούχους να περιμένουν πως με την αλλαγή του καιρού θα «ζεσταθεί» η αγορά, αν και επικρατεί απογοήτευση, με δεδομένο πως οι πολίτες δείχνουν αυτοσυγκράτηση στις αγορές τους.

Εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, αλλά και του ήπιου χειμώνα την περσινή χρονιά δεν έγιναν μεγάλες παραγγελίες. Ίδια εικόνα και για τις πολυκατοικίες, όπου εκεί το γεγονός πως αρκετά διαμερίσματα αυτονομήθηκαν άλλαξε τα δεδομένα. Ελάχιστες πολυκατοικίες πλέον βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης. Την ίδια ώρα πάντως περισσότεροι από 400.000 έχουν υποβάλλει αιτήσεις για το επίδομα στο myθερμανση. Οι αιτήσεις για τους δικαιούχους μπορούν να γίνονται μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου ενώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα θέρμανσης αφορά όσους ζεσταίνουν την κατοικία τους με πετρέλαιο θέρμανσης, μπλε κηροζίνη, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ. Το επίδοµα κυµαίνεται µεταξύ 100 και 1.000 ευρώ, Για τον υπολογισμό του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η δριμύτητα του κλίματος κάθε περιοχής και η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου. Το επίδομα που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο ενδιαφερόμενος που θέλει να κάνει αίτηση πρέπει να επιλέξει αν διαμένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνει τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Να επιλέξει το είδος καυσίμου. Να συμπληρώσει τον Αριθμό παροχής ρεύματος. Να επιλέξει τον οικισμό. Να συμπληρώσει τα τ.μ. της κατοικίας και τον IBAN στο myAADE.

Να σημειωθεί πως παγωμένες είναι οι πωλήσεις και στην αμόλυβδη, και συγκεκριμένα μειωμένες κατά 20%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές διαμορφώνονται σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης ως εξής: Αμόλυβδη 95 οκτ. 1,873 ευρώ ανα λιτρο, Αμόλυβδη 100 οκτ. 2,086 ευρώ ανα λίτρο, Diesel Κίνησης 1,733, Υγραέριο κίνησης (Autogas) 0,895, Diesel Θέρμανσης Κατ΄οίκον 1,359 ευρώ ανα λίτρο.

Οι μειωμένες πωλήσεις χτυπούν για ακόμα μια φορά το καμπανάκι για τα πρατήρια, με τους ιδιοκτήτες να μην βλέπουν αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης, σε σχέση με τους φόρους που επιβαρύνουν το καύσιμο. Οι πρατηριούχοι ζητούν μείωση των φόρων.