Πως οι τιμές ρεύματος και βενζίνης επηρέασαν τον πληθωρισμό

Πως οι τιμές ρεύματος και βενζίνης επηρέασαν τον πληθωρισμό
Τετάρτη, 11/10/2023 - 06:43

Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2022 - Σεπτεμβρίου 2023 την μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφει το πετρέλαιο θέρμανσης, τα στερεά καύσιμα και ακολουθεί η βενζίνη.

Μπορεί τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την εξέλιξη του πληθωρισμού να δείχνουν σε γενικές γραμμές μία αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων και τις ενέργειας στο διάστημα Δεκεμβρίου 2022 - Σεπτεμβρίου 2023, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλες τις κατηγορίες καυσίμων. Αντιθέτως, εάν ληφθούν υπόψη οι σταθμίσεις – δηλαδή το πόσο κάθε καύσιμο επηρεάζει ξεχωριστά τον πληθωρισμό - διαπιστώνεται πως η βενζίνη είναι σήμερα αισθητά πιο ακριβή σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 κάτι που τροφοδοτεί πρόσθετα τον τιμάριθμο.

Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2022 - Σεπτεμβρίου 2023 την μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφει το πετρέλαιο θέρμανσης, τα στερεά καύσιμα και ακολουθεί η βενζίνη. Την μεγαλύτερη μείωση τιμών την κατάγραψε το φυσικό αέριο και ακολούθησε το υγραέριο. Η πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν το Σεπτέμβριο 2023 ισχνή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, παρά την μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, κάτι που οφείλεται στην μεγάλη επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος που προηγήθηκε.

eefv

Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, καθώς βοηθούν σε αυτό μια σειρά από θετικές συγκυρίες όπως η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, η άφθονη παραγωγή ΑΠΕ και η χαμηλή ζήτηση λόγω των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών.

Στο ερώτημα γιατί οι θετικές αυτές συγκυρίες δεν αποτυπώνονται και στις ελληνικές τιμές του ρεύματος η απάντηση είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα στη χώρα μας η τιμή διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των προηγούμενων 30 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι στην άνοδο, οι τιμές στη χώρα μας παρουσιάζουν μια πιο ήπια αύξηση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ αντίθετα στην πτώση καθυστερούν να αποτυπωθούν οι χαμηλότερες τιμές.

Και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική για την εξέλιξη του πληθωρισμού, καθώς επηρεάζει το καλάθι του νοικοκυριού σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το μόνο καύσιμο που επιδρά παραπάνω είναι η βενζίνη, η οποία και αυτή κινείται αισθητά υψηλότερα σήμερα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022.