Η ΡΑΑΕΥ δεν έχει ακόμα αρμοδιότητα να επιληφθεί οιουδήποτε αιτήματος, για την παροχή υπηρεσιών ύδατος

Η ΡΑΑΕΥ δεν έχει ακόμα αρμοδιότητα να επιληφθεί οιουδήποτε αιτήματος, για την παροχή υπηρεσιών ύδατος
Πέμπτη, 22/06/2023 - 09:10

Ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

Σε συνέχεια της ανάθεσης αρμοδιοτήτων ελέγχου, ρύθμισης και εποπτείας επί της παροχής υπηρεσιών ύδατος και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην Αρχή με τον ν. 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023), και όπως αυτές παρατίθενται στο άρθρο 12Ατου ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε με το αρ. 11 του ανωτέρω νόμου, κρίνεται σκόπιμη η ακόλουθη διευκρίνιση όσον αφορά στην έναρξη ισχύος των οικείων διατάξεων και την πρακτική ανάληψη των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με την παρ. 5 των μεταβατικών διατάξεων αρ. 23 του ν. 5037/2023 «Η ισχύς των άρθρων 7 και 11 έως 20 του παρόντος, περί των νέων αρμοδιοτήτων της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., άρχεται μετά την έγκριση του νέου Οργανισμού και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισής της, ο οποίος συντάσσεται και εγκρίνεται από την Ολομέλεια της Αρχής εντός τριμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και με τη συμπλήρωση της αναγκαίας στελέχωσης της Αρχής σε μέλη και προσωπικό, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατόπιν γνώμης της Ολομέλειας της Αρχής.»

Βάσει των ανωτέρω, η ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων της Αρχής τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της πλήρωσης των ως άνω προϋποθέσεων, όπερ, εν προκειμένω, σημαίνει ότι η Αρχή δεν έχει ακόμα αρμοδιότητα να επιληφθεί οιουδήποτε αιτήματος, υπό τη μορφή παραπόνου, καταγγελίας ή αναφοράς, καταναλωτή, σχετικού με την παροχή υπηρεσιών ύδατος και μέχρι την ανάληψη των εν λόγω αρμοδιοτήτων οι καταναλωτές συνεχίζουν να απευθύνουν τα αιτήματά τους στους προ της θέσπισης του ν. 5037/2023 αρμόδιους φορείς».