Εξοικονομώ: Τα προγράμματα που έρχονται - Έτοιμος ο οδηγός για τουριστικές επιχειρήσεις

Εξοικονομώ: Τα προγράμματα που έρχονται - Έτοιμος ο οδηγός για τουριστικές επιχειρήσεις
Τετάρτη, 10/05/2023 - 06:36

Πρόκειται για το πρόγραμμα που αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα εξοικονομώ -ανακαινίζω για νέους και τέλος ένα νέο πρόγραμμα εξοικονομώ.

Με τα χρονοδιαγράμματα να πιέζουν σε σχέση με την εκπλήρωση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα στο επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» τα προγράμματα που έχουν καθυστερήσει, αλλά έχουν προαναγγελθεί. Πρόκειται για το πρόγραμμα που αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα εξοικονομώ -ανακαινίζω για νέους και τέλος ένα νέο πρόγραμμα εξοικονομώ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις ο οδηγός του προγράμματος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί και είναι θέμα χρόνου να βγει στον αέρα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με την επιδότηση να φτάνει και το 50%. Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενεργειακή αναβάθμιση στο κέλυφος του κτιρίου, την αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης και αλλαγές στα συστήματα φωτισμού του κτιρίου.

Πρόγραμμα εξοικονομώ -ανακαινίζω για νέους

Ανάμεσα στα προγράμματα που αναμένεται να τρέξουν είναι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που προβλέπει τον εξής ενεργειακό – περιβαλλοντικό στόχο: εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης μόνο για το «Ανακαινίζω», ενώ η συμμετοχή στο «Εξοικονομώ» αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση υπαγωγής στο «Ανακαινίζω».

Εξοικονομώ στις Κατοικίες

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα και σίγουρα όχι πριν τις εκλογές θα τρέξει και ένα ακόμη πρόγραμμα για τις κατοικίες, με κάποιες μικρές αλλαγές και φυσικά με κάποια προσαρμογή στις τιμές. Υπενθυμίζεται πως εκφράστηκαν παράπονα στο προηγούμενο πρόγραμμα για τις τιμές στην πλατφόρμα. Η ενεργειακή κρίση εκτόξευση τις τιμές των υλικών, με αποτέλεσμα σύμφωνα με μηχανικούς η επιδότηση στο τέλος να είναι μικρότερη. Τα κριτήρια πάντως θα παραμείνουν τα ίδια (ηλεκτρονική ταυτότητα κλπ), ενώ ερώτημα παραμένει εάν θα προκριθεί η αλλαγή της επιδότησης όπως για παράδειγμα για αντλίες θερμότητας. Να σημειωθεί πως το θέμα της ανακαίνισης των κτιρίων είναι πολύ σημαντικό αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως ένα 60% έχει κατασκευαστεί πριν τη δεκαετία του 1980.