Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr - Με SMS οι δικαιούχοι

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr - Με SMS οι δικαιούχοι
Δευτέρα, 01/05/2023 - 08:47

Ανοίγει το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα. Οι αιτήσεις από αύριο 2 Μαΐου στο allazothermosifona.gov.gr για ηλιακό θερμοσίφωνα με επιδότηση.

Ανοίγει αύριο Τρίτη 2 Μαΐου (εκτός απροόπτου) το allazothermosifona.gov.gr για ηλιακό θερμοσίφωνα με επιδότηση.

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πότε ανοίγει τελικά η αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr

Όταν ανοίξει το allazothermosifona.gov.gr για να συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα:

1. Κατεβάστε και διαβάστε τον Οδηγό του Προγράμματος, για να ενημερωθείτε για τους κανόνες και τις σχετικές διαδικασίες.

2. Υποβάλετε Αίτηση Χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

3. Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησής σας, προχωρήστε την έκδοση των επιταγών σας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος. Οι επιταγές θα σας αποσταλούν και μέσω SMS. Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα και εξαρτήματα κλπ.).

Πώς θα κάνετε χρήση των επιταγών για ηλιακό:

1. Επιλέξτε ένα έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, από τον οποίο θα αγοράσετε το νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα.

2. Προχωρήστε σε παραγγελία και παραδώστε την επιταγή που αφορά στο προϊόν, για να καλύψετε μέρος της δαπάνης αγοράς (η επιταγή σας θα δεσμευθεί από το συγκεκριμένο έμπορο). Εφόσον ο ίδιος έμπορος αναλάβει και τις εργασίες αντικατάστασης με δικά του συνεργεία, του παραδίδετε και τη δεύτερη επιταγή που θα
καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

3. Με την παραλαβή του προϊόντος, προχωρήστε στην απεγκατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα και στην τοποθέτηση του νέου Ηλιακού. Εφόσον για τις εργασίες αυτές επιλέξετε ανεξάρτητο επαγγελματία υδραυλικών εγκαταστάσεων που επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα (εφόσον δηλαδή οι εργασίες δεν έχουν αναληφθεί από τον έμπορο), μπορείτε να παραδώσετε σε αυτόν τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

4. Για να ισχύει η επιδότηση τόσο της αγοράς του προϊόντος, όσο και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσετε τον παλιό Ηλεκτρικό Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου αγοράσατε το νέο Ηλιακό.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα ενημερωθούν μέσω sms για τα voucher. To πρώτο voucher θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, ενώ το δεύτερο μπορεί να επιδοτήσει τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό.

Η επιδότηση αγγίζει έως και το 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Δηλαδή από 510,48 ευρώ μέχρι και 904,84 ευρώ θα είναι η τελική αξία της κάθε επιταγής και αυτή θα εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού). Επίσης επισημαίνεται πως η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους. Αυτό θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.

Πριν την αντικατάστασή τους, αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Να είναι ηλεκτρικοί και να έχουν χωρητικότητα ≥ 40 λίτρων.

Για να ισχύσει η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος αλλά και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει οι δικαιούχοι να παραδώσουν τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου θα αγοράσουν τον νέο ηλιακό.

Ωστόσο, μόνο 150.000 έως 200.000 θα λάβουν το εκπτωτικό voucher για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση.

Σημαντικά ζητήματα υπάρχουν για όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες.

Εάν υπάρχει κοινόχρηστη ταράτσα είναι δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει, όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

Από τη διαδικασία «κόβονται» όσοι έκαναν φορολογικές δηλώσεις το 2021 ως κάτοικοι εξωτερικού, όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ) το οποίο υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ και όσοι έχουν μπει σε πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» για να λάβουν ενίσχυση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα. Το ακίνητο όπου θα τοποθετηθεί ο θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία και να διαθέτει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τονίζεται ότι επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας άνω ή ίσοι των 40 λίτρων.

Για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης.

Επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων

Αφορά: Πρώτη ή δεύτερη κατοικία

Δικαιούχοι: Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, δωρεάν παραχώρηση

Επιλογή: Βάσει κριτηρίων (εισόδημα, παιδιά, ΑΜΕΑ κτλ.)

Ετήσιο Εισόδημα: Έως 5.000 € ανά μέλος οικογένειας

Επιδότηση: 60% (612 € – 904 €)

Ετήσιο Εισόδημα: 5.001 – 10.000 € ανά μέλος οικογένειας

Επιδότηση: 55% (561 € – 829 €)

Ετήσιο Εισόδημα: 10.001 € ανά μέλος οικογένειας

Επιδότηση: 50% (510 € – 754 €)

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/05/2023 - 12:21