Η ακρίβεια αλλάζει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων - Στροφή μόνο στα απαραίτητα

Η ακρίβεια αλλάζει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων - Στροφή μόνο στα απαραίτητα
Κυριακή, 30/04/2023 - 07:40

Έξι στους δέκα ανησυχούν το αυξημένο κόστος ζωής και 1 στους 2 αγοράζει μόνο τα απαραίτητα.

Το 56% των καταναλωτών στη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, δηλώνουν ότι ανησυχούν πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής, και 40% για την οικονομία γενικά. Συγχρόνως, δύο στους τρεις (69%) εκτιμούν ότι το πρόβλημα του αυξημένου κόστους ζωής θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, και δύο στους πέντε (38%) ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο.

Το κλίμα ανησυχίας, πάντως, δεν αποτελεί Ελληνικό προνόμιο, αλλά απασχολεί τους πολίτες όλου του κόσμου. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανησυχίας παγκοσμίως, φτάνουν το 58% και στην Ευρώπη το 71%.

Η ακρίβεια έχει μεταβάλει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι έχουν περικόψει δραστικά πολλές δαπάνες. Ένας στους δύο (49%) αναφέρει ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, ένας στους πέντε (19%) ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα βασικά έξοδα όπως φαγητό, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση, και ένας στους δέκα (12%) ότι βασίζεται στην κυβερνητική στήριξη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Η τιμή παραμένει σήμερα, με διαφορά, το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα, ενώ 71% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι θα παραμείνει το σημαντικότερο κριτήριο και σε τρία χρόνια από σήμερα.

Στο μεταξύ, ένας στους δύο (53%) δηλώνει ότι οι μάρκες σήμερα αποτελούν λιγότερο σημαντικό κριτήριο σε όλες τις αγοραστικές αποφάσεις, ενώ μόλις ένας στους δέκα (11%) αναφέρει τη μάρκα του προϊόντος μεταξύ των σημαντικότερων αγοραστικών κριτηρίων σε τρία χρόνια από σήμερα. Μόνο 16% εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για μάρκες που εμπιστεύονται.

Παράλληλα, οι μισοί (51%) έχουν αλλάξει τα brands που αγοράζουν, με τους περισσότερους από αυτούς (38%) να στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Η έρευνα διεξήχθη, με τη συνεργασία της MRB, σε δείγμα 500 Ελλήνων καταναλωτών, μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2023, και εντάσσεται στην ευρύτερη σειρά παγκόσμιων ερευνών της ΕΥ, FutureConsumerIndex, η οποία παρακολουθεί τις καταναλωτικές τάσεις στις σημαντικότερες αγορές του κόσμου, από την έναρξη της πανδημίας.