Αλβανία: Ξεκίνησε η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Αλβανία: Ξεκίνησε η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Τετάρτη, 12/04/2023 - 13:09

Με την υποστήριξη και τη συμβολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Ένα σημαντικό ορόσημο για τηναγορά ενέργειας στηνΑλβανία, στο πλαίσιο του μοντέλο-στόχου (Target Model) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 11 Απριλίου, με την επίσημη έναρξη της Day-ahead αγοράςτουΑλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ALPEX) και των συναλλακτικών και μετασυναλλακτικών δραστηριοτήτων του.

Η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, των σχετικών συστημάτων και λειτουργικών διαδικασιών, καθώς και η διενέργεια των σχετικών δράσεων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των συμμετεχόντων, συνιστούν τα κυριότερα βήματα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και συμβολή τουΧρηματιστηρίου Αθηνών(ΑΤΗΕΧ) και τουΕλληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας(EnExGroup), που παρέχουν τις υποδομές και τις σχετιζόμενες υπηρεσίες στο ALPEX.

Η συνεργασία συνεχίζεται ώστε να ευοδωθούν και οι υπόλοιπες δράσεις του ALPEX για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων αλλά και την ευρύτερη συνεργασίαμεταξύ των Αγορών Ενέργειας στην περιοχή.

Ο Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, δήλωσε τα εξής:«Είναι μεγάλη χαρά για τον Όμιλό μας η επιτυχής ολοκλήρωση μιας ακόμα στρατηγικής πρωτοβουλίας που ως στόχο έχει να συμβάλλουμε σε μια ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χρηματιστηριακών αλλά και των ενεργειακών αγορών, διευρύνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν μέσω αυτών των Αγορών σε ένα ευρύτερο δίκτυο συμμετεχόντων, και μεγιστοποιώντας έτσι τη συλλογική ρευστότητα».

ΟΑλέξανδρος Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πρόσθεσε τα παρακάτω:«Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο γεγονός για μια τοπική αγορά ενέργειας. Ειδικά στην Περιφέρειά μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου τα χρηματιστήρια ενέργειας δεν είναι τόσο πολλά, είναι υψίστης σημασίας οι σύγχρονες και διαφανείς αγορές ενέργειας να αρχίσουν να στέλνουν το μήνυμα ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο στη διαμόρφωση της ενεργειακής μετάβασης και στην υποστήριξη της γεωπολιτικής εξέλιξης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Στον Όμιλό μας, είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη συνεργασία κι ελπίζουμε πραγματικά πως αυτή θα είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας».

Τέλος, οSokol Dishnicaτης ALPEX, επεσήμανε ότι«είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας και του Κοσόβου. Σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι ο δρόμος προς την περιφερειακή ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών μας είναι πιο κοντά από ποτέ. Εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στον πάροχό μας, υπό την ηγεσία της ΑΤΗΕΧ, για την αμέριστη στήριξή τους στην πορεία αυτή, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε».