Τα air condition «κέρδισαν» το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το φετινό χειμώνα

Τα air condition «κέρδισαν» το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το φετινό χειμώνα
Πέμπτη, 02/03/2023 - 06:23

Με δεδομένο μάλιστα πως αρκετοί καταναλωτές δεν προχώρησαν σε άλλες παρεμβάσεις τα κλιματιστικά ήταν η εύκολη λύση.

Ο ήπιος χειμώνας δεν αύξησε αρκετά την κατανάλωση ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αντιθέτως καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης. «Κερδισμένα» του χειμώνα ήταν τα air condition. Επαγγελματίας στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικών συσκευών μιλώντας στο iEnergeia.gr αναφέρει πως με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» αυξήθηκαν οι αγορές air condition. Ο λόγος πως «είναι πιο οικονομική λύση».

Περισσότεροι από 435.000 δικαιούχοι του προγράμματος αντικατέστησαν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες, μέσω του προγράμματος Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο μάλιστα πως αρκετοί καταναλωτές δεν προχώρησαν σε άλλες παρεμβάσεις τα κλιματιστικά ήταν η εύκολη λύση. Από κει και πέρα οι επαγγελματίες περιμένουν το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων. Ενδιαφέρον στοιχείο πως σε σχέση με άλλες χρονιές παρατηρείται ενδιαφέρον -ομως εκτός Αττικής- για την εγκατάσταση συστημάτων αντλιών θερμότητας. Βέβαια το αυξημένο κόστος που μπορεί να φτάσει και τα 6-7.000 ευρώ καθιστά δύσκολη την αγορά τους. Επαγγελματίες του κλάδου «βλέπουν» αύξηση της ζήτησης τους σε περίπτωση που υπάρχει αυξημένη επιδότηση.