«Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»: Με SMS σε 61.000 επιλαχόντες τα vouchers

«Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»: Με SMS σε 61.000 επιλαχόντες τα vouchers
Πέμπτη, 10/11/2022 - 06:55

Με SMS θα ειδοποιηθούν 61.429 νέοι δικαιούχοι επιδότησης για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών στο Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή.

Η επόμενη φάση του προγράμματος από το οποίο μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί 230.000 νοικοκυριά έχει ήδη ξεκινήσει με τους νέους δικαιούχους να προέρχονται από την δεξαμενή των επιλαχόντων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στο πρόγραμμα.

Οι πόροι για τους επιπλέον δικαιούχους προέρχονται από τον αρχικό προϋπολογισμό του Προγράμματος, ύψους 150 εκατ. ευρώ, και απελευθερώνονται σταδιακά. Πρόκειται είτε για ποσά που δεσμεύτηκαν διότι οι δικαιούχοι της πρώτης και της δεύτερης φάσης δεν προχώρησαν σε αγορές είτε οι δαπάνες ήταν μικρότερες από αυτές που προβλεπόταν για κάθε δικαιούχο με αποτέλεσμα με το αρχικό ποσό να διευρύνεται σημαντικά ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων.

Πάντως είναι αρκετοί οι δικαιούχοι που δεν έχουν κατεβάσει το voucher επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές επιφυλάξεις, ότι επειδή πρόκειται για ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, μπορεί να μην αποφασίσουν τελικά να διαθέσουν χρήματα για νέα συσκευή, καθώς η επιδότηση καλύπτει το 50% και το υπόλοιπο ποσό πρέπει να το καταβάλλουν οι ίδιοι.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία έχουν από τα 162.079 vouchers, που έχουν εκδοθεί για αντικατάσταση κλιματιστικού, παραμένουν διαθέσιμα προς χρήση 78.885. Η εικόνα στην αντικατάσταση ψυγείων είναι πολύ καλύτερη, καθώς από τα 129.907 vouchers που εκδόθηκαν δεσμεύτηκαν τα 84.770. Ενώ αναφορικά με τους καταψύκτες από τα 38.869 διαθέσιμα προς χρήση είναι τα 20.217.

Αλλοι 140.000 δικαιούχοι στις επόμενες ημέρες

Το ενδιαφέρον ωστόσο παραμένει έντονο, καθώς υπενθυμίζουμε ότι οι συνολικές αιτήσεις αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr έφτασαν στις 879.000 με αποτέλεσμα οι επιλαχόντες να υπολογίζονται σε 650.000.

Παράλληλα ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα επεκταθεί όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ώστε να ενταχθούν και άλλοι δικαιούχοι.

«Συνεπείς στη δέσμευση μας, έχουμε καταφέρει να εντάξουμε συνολικά, μέχρι σήμερα, στο Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» πάνω από 230 χιλιάδες ωφελούμενους. Ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές, μειώνοντας αποτελεσματικά το ενεργειακό τους κόστος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ένταξη ακόμα 140.000 δικαιούχων στο Πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης» επεσήμανε σε δήλωσή του ο υπουργός, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 30% έως 50% με το υψηλότερο ποσοστό να δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το χαμηλότερο όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών τους διαμορφώνονται βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας, καθώς και βάσει χαρακτηριστικών της συσκευής. Ειδικότερα στο τελικό ποσό επιδότησης για αντικατάσταση κλιματιστικού, καθοριστικό για το ύψος της επιδότησης θα είναι η ψυκτική ισχύς του μηχανήματος. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εισοδηματικών κριτήριων με το ποσοστό ενίσχυσης να ποικίλει και με ανώτατη τιμή επιδότησης:

• 1η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 5.000€ και επιδότηση έως 50%

• 2η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 5.000€ < 10.000€ και επιδότηση έως 45%

• 3η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 10.000€ < 20.000€ και επιδότηση έως 35%

• 4η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 20.000€ και επιδότηση έως 30%.