Φωτοβολταϊκά στέγης: Στόχος η επιδότηση με αρχή το 2022

Φωτοβολταϊκά στέγης: Στόχος η επιδότηση με αρχή το 2022
Τετάρτη, 02/11/2022 - 10:59

Τα φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση περιμένουν οι καταναλωτές που θέλουν και μπορούν να επενδύσουν για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα στην αναμονή είναι και το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά στέγης αναμένεται ο οδηγός του προγράμματος για την επιδότηση και όπως φαίνεται ο χρόνος πλησιάζει. Πρόκειται για πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ και είναι στην αναμονή για υλοποίηση.

Οι αιτήσεις αναμένεται να γίνονται στο ΔΕΔΔΗΕ, ως φορέας υλοποίησης του έργου και αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής αίτηση για φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση..

Τα παραπάνω θα επικυρωθούν με τροποποίηση της σχετικής προηγούμενης υπουργικής απόφασης, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, πριν λίγες μέρες ενώ πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση θα φτάνει έως και 60% στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε φωτοβολταϊκά στέγης.

Στόχος είναι να γίνουν οι πρώτες αιτήσεις πριν το τέλος του χρόνου.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και αφορούσε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, περιελάμβανε εξουσιοδοτική διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να προχωρήσει στην προκήρυξη του προγράμματος.

Με την εν λόγω Υπουργική απόφαση «δύναται να καθορίζεται η χρονική διάρκεια και οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι των προγραμμάτων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα ποσοστά επιδότησης, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ανά παροχή κατανάλωσης, το είδος των αυτοπαραγωγών (αυτοπαραγωγοί με ή χωρίς εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή αυτοπαραγωγοί οι οποίοι δύναται να εγχέουν ή όχι ενέργεια στο Δίκτυο), οι διαδικασίες για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο, το ύψος της αποζημίωσης τυχόν περίσσειας ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο, το μέγεθος των ηλιοθερμικών συστημάτων ανά εγκατάσταση, οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη συμμετοχή σε κάθε πρόγραμμα, οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων μέσω κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, ο τρόπος κατάταξης και αξιολόγησης των δικαιούχων, οι προθεσμίες υλοποίησης των έργων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι προϋποθέσεις απένταξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ως άνω προγραμμάτων. Για το σχεδιασμό των προγραμμάτων λαμβάνονται ιδίως υπόψη τα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ανά υποσταθμό, η δυνατότητα απορρόφησης και η ασφάλεια της λειτουργίας του δικτύου και του συστήματος».