Επίδομα θέρμανσης με «ταβάνι» τα 1.600 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης με «ταβάνι» τα 1.600 ευρώ
Δευτέρα, 17/10/2022 - 13:07

Eπίδομα θέρμανσης έως και 1.600 ευρώ ανοίγει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για τη νέα χρονιά.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται φέτος από 100 έως και 800 ευρώ και διπλασιάζεται για νέους δικαιούχους αλλά και όσους γυρίσουν την πλάτη στη χρήση κλιματιστικών και φυσικού αερίου. Το περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται από 180.000 σε 200.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Για τους νέους δικαιούχους, χωρίς αύξηση παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ για τον άγαμο και των 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τους παλαιούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης θα ισχύσουν τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια ενώ για τους νέους δικαιούχους οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης και θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ θα εφαρμοστούν τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους ενώ η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στο μέτωπο του πετρελαίου κίνησης, από την 1η Νοεμβρίου θα επανέλθει η επιδότηση στην αντλία εάν στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει δραστική αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής . Στην αντλία οι τιμές του πετρελαίου κίνησης συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα 2 ευρώ ανά λίτρο και είναι υψηλότερες από αυτές της βενζίνης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σήμερα ότι οι αποφάσεις για το θέμα της επαναφοράς της επιδότησης στην αντλία θα ληφθούν εντός των ημερών σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις τιμές.

Νομοθετήθηκε η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης με 20 λεπτά ανά λίτρο

Στο νόμο νόμος 4982/2022, ΦΕΚ Α’ 195/2022 «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων-Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», νομοθετήθηκε και η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης με 20 λεπτά ανά λίτρο.

«Άρθρο 178

Επιδότηση πετρελαίου εσωτερικής καύσης – Θέρμανσης

Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 14η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, ο μηχανισμός εκκαθάρισης, βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης που διατίθενται κατά την παρ. 1 στην εσωτερική αγορά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.».