Επίδομα θέρμανσης: Βήμα βήμα η αίτηση στο myΘέρμανση

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα βήμα η αίτηση στο myΘέρμανση
Τρίτη, 11/10/2022 - 05:33

Μια μέρα πριν αρχίσει να διατίθεται στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης και με τιμές- φωτιά –εκτιμάται ότι θα είναι πέριξ του 1,55 ευρώ το λίτρο- ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση.

Εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για το επίδομα και το πότε θα καταβληθούν τα ποσά και με γνωστά ήδη τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση επιδότησης παραθέτουμε βήμα βήμα τις οδηγίες για την είσοδο στην πλατφόρμα και την υποβολή αίτησης.

Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αντίθετα σταθερά διατηρούνται τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης με απλά βήματα μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση και να υποβάλλουν τις απαιτούμενες αιτήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην εφαρμογή υπάρχουν δύο πλατφόρμες. Στην πρώτη, με τίτλο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στη δεύτερη, με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου. Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

Αναλυτικά, τα βήματα για την υποβολή της αίτησης έχουν ως εξής:

1. Είσοδος στην πλατφόρμα myΘέρμανση: https://www.aade.gr/mythermansi

2. Εκδήλωση ενδιαφέροντος

3. Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

4. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

5. Επιλέγω είδος καυσίμου

6. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

7. Επιλέγω οικισμό

8. Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας

9. Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο και θα καταβάλλεται διπλό μετακινηθούν από το φυσικό αέριο ή τον κλιματισμό σε πετρέλαιο θέρμανσης και για όσους ενταχθούν στην περίμετρο των δικαιούχων για πρώτη φορά μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων.

Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Οι συντελεστές επιδότησης - οι λεγόμενες βαθμοημέρες - που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.